Linkovi

Dogovor Beograda i Prištine


Šefica pregovaračkog tima Prištine, Edita Tahiri, posrednik EU Robert Kuper, i šef pregovaračkog tima Beograda, Borislav Stefanović (arhivski snimak)
Šefica pregovaračkog tima Prištine, Edita Tahiri, posrednik EU Robert Kuper, i šef pregovaračkog tima Beograda, Borislav Stefanović (arhivski snimak)

Beograd i Priština, nakon tri duga dana teških pregovora u Briselu, konačno postigli sporazum o regionalnom predstavljanju Kosova, sporazum koji jedni tumače priznanjem kosovske nezavisnosti, drugi jasnim držanjem principa rezolucije 1244 UN-a i Ustava Srbije, a svi zajedno, uključujući i evropsku stranu, vjeruju da će ovo značiti bolju regionalnu saradnju i sigurnost cijelom Zapadnom Balkanu.

"Jedini naslov će biti KOSOVO, a biće i dodatna fusnota sa zvjezdicom, gdje će stajati: ovaj naziv ne prejudicira status i u liniji je sa 1244 rezolucijom UN-a i mišljenjem Medjunarodnog suda pravde o kosovskoj nezavisnosti", kazala je portparolka visoke predstavnice EU, Ketrin Ešton, Maja Kocijančić.

Tako je sumiran rezultat pregovora o regonalnom predstavljanju Kosova, tri dana dugog i teškog nalaženja kompromisa izmedju dva suprostavljena stava-jedni nisu želeli odustati od prilike za promocijom nezavisnosti, drugi od stava da je Kosovo sastavni dio Srbije.

"Sporazum o regionalnoj saradnji je za EU veoma važan. Što vlade više medjusobno komuniciraju, to je veći boljitak i sigurnost svih.Taj princip želimo primjeniti na cijelom Balkanu. Što više ljudi medusobno razgovara, bolje mogu voditi poslove, posebno na tako malom prostoru sa tako mnogo država. Stvar je i o sigurnosti, više komunikacije znači manje šanse da stvari krenu po zlu. Regionalna saradnja je važna svima. Do sada ona nije bla zadovoljavajuća, Kosovo nije bilo predstavljeno na medjuvladinim forumima. Ovaj sporazum omogućava da Kosovo govori u ime Kosova, da kosovska vlada punopravno sudjeluje u različitim organizacjama. Ovo ukupnu regionalnu saradnju na Zapadnom Balkanu stavlja na čvršće i trajnije temelje", kazao je evropski posrednik u pregovorima Robert Kuper.

Srbiji su, uz ranije iskazanu želju većine evropskih ministara vanjskih poslova da nagrade kooperativnost Begrada i sada postignute konkretne rezltate u dijalogu sa Kosovom, širom otvorena vrata za kandidatski status, što bi ministri trebali preporučiti narednog utorka, a evropski samit usvojiti krajem iste sedmice.

"Mogu da kažem da sam veoma zadovoljan postignutim dogovorom koji koincidira i poklapa se sa interesima republike Srbije i našim zahtevima.tako da je postignut dogovor i o regionalnom predstavljanju i usaglasili smo tehnički protokol koji će da sprovodi ranije postignut dogovor o administrativnim prelazima. Ono što je jako važno i naši gradjani da znaju, iako su svi to pratili i bilo je dugo iščekivanje, i ja moram da kažem bilo je jako puno teškoća i nerazumevanja ali ipak svo to čekanje i teškoće kroz koje smo prolazili su se isplatili zato što dogovor koji je postignut štiti rezoluciju 1244, naš Ustav i naš nacionalni interes na Kosovu i Metohiji. Dogovor predvidja, kao što je svima dobro poznato, da Republika Srbija nije protiv regionalnog predstavljanja Prištine, oni su članovi u brojnim regionalnim inicijativama. Mi smo tražili i ostvarili postizanje pune asimetričnosti u predstavljanju Prištine u regionalnim organizacijama", kazao je šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović.

"Sporazum je baziran na realnosti nezavisnosti kosovske države i sa ovim sporazumom će Kosovo biti u stanju da se predstavlja ravnopravno sa ostalim državama u regionu u svim regionalnim organizacijama. Kosovo će moći da predstavlja sebe, sve svoje institucija, da takodje potpisuje sporazume. Ključna razlika je da više neće biti UNMIK-a da bude u delegaciji ili da predstavlja Kosovo", navela je šefica pregovaračkog tima Prištine Edita Tahiri.

Danas postignuti sporazum predstavlja važan korak naprijed, poručili su danas u zajedničkom saopštenju visoka predstavnica EU, Ketrin Ešton i komesar za proširenje, Štefan File, uvjereni da je važnost postignutog na regionalnom nivou- za stabilnost Zapadnog. Balkana, što znači i za Evropsku uniju, kaže se u saopštenju.

Sporazum je ključni za razvoj regiona, nastavak dijaloga Beograda i Prištine, koji moraju tražiti najbolja rješenja za svakodnevni život svojih gradjana, poručila je i evropska parlamentarka Tanja Fajon, pozdravljajući mogućnost da Kosovo sada može da govori svojim glasom.

Sa više evropskih adresa je danas poručeno kako će se uskoro za Kosovo sačiniti Studija izvodljivosti evropskih integracija, gdje bi vizna liberalizacije trebala biti prvi korak. Što se Srbije tiče, nju već u naredni utorak čeka rasprava evropskih ministara o kandidatskom statusu i sada gotovo sigurna pozitivna odluka.

XS
SM
MD
LG