Linkovi

Stefanović demantuje vest o kompromisu


Šef pregovaračkog tima Srbije Borislav Stefanović

Šef srpskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović demantovao je danas pisanje prištinskog lista "Koha ditore" koji objavljuje da će Beograd i Priština početkom februara postići kopromis o predstavljanju Prištine na regionalnim skupovima uz obostrane ustupke. Radikali i DSS predali zahtev za vanrednicu sednicu Skupštine Srbije o Kosovu.

Šef pregovaračkog tima Srbije Borislav Stefanović potvrdio je da je tokom jučerašnjeg razgovora evropskom posredniku Robertu Kuperu predao nekoliko opcija rešenja za predstavljanje Prištine na regionalnim skupovima, koja sva sadrže Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN. Stefanović je danas, posle razgovora sa studentima kragujevačkog Univerziteta izjavio da će pregovori sa Prištinom biti nastavljani onog momenta kada bude izvesna upotreba Rezolucije 1244 u odgovarajućoj formi, koja će zaštititi osnovne interese i Beograda i Prištine.

Time je šef srpskog pregovaračkog tima demantovao pisanje prištinske Kohe ditore, koja je objavila da će početkom februara Priština i Beograd postići kompromis po kome će Kosovo pristati da bude predstavljeno bez pominjanja reči Republika, a Srbija će prihvatiti da se, u istom kontekstu, ne pominje ni Rezolucija 1244 UN.

"To je ista ta strana koja je tvrdila da će biti kosovski pasoši u upotrebi – pa nisu, pa su tvrdili da će sve kosovske tablice biti u upotrebi – pa nisu, pa su tvrdili da Srbija neće izdavati lične karte i matičnu evidenciju za Kosovo – pa ćemo to nastaviti da radimo. Prema tome, ima tu još puno primera onoga za šta su pripremali svoju javnost, pa se nije desilo. Uostalom, narednih dana ćemo videti koliko je bila tačna informacija Koha ditore. Ali ja vam kažem da je postpuno netačna."

A ministri rada i socijalne politike Srbije i Austrije – Rasim Ljajić i Rudolf Hundstorfer su danas, prilikom potpisivanja sporazuma o socijalnoj sigurnosti i saradnji i razumevanju, govorili i o evropskom putu Srbije:

"Mi svakako očekujemo podršku Austrije u procesu evropskih integracija Srbije. Mi cenimo da je Srbija zaslužila status kandidata za ukupne reforme koje je sprovela od 2000-te godine do danas."

Konačno, Srpska radikalna stranka i Demokratska stranka Srbije podnele su zahtev za održavanje vanredene sednice parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o situaciji na Kosovu i Metohiji. Zahtev za ovu sednicu nije podržala Nova Srbija, a kako su objasnili podnosioci zahteva, zbog politike koju vodi, od Srpske napredne stranke nije tražen potpis. Kako su objasnili poslanici ove dve stranke, zahtev su odneli jer su zabrinuti zbog fantomskog i netransparentnog plana predsednika Srbije Borisa Tadića o četiri tačke u vezi Kosova.

XS
SM
MD
LG