Linkovi

Tadić: Rikerova izjava dobra vest


Konferencija za novinare predsednika Srbije Borisa Tadića (arhivski snimak)

Američka državna sekretarka Hilari Klinton pozvala je u subotu predsednika Srbije Borisa Tadića telefonom radi razgovora o dijalogu Srbije sa EU pred odluku u martu o kandidaturi Srbije. U tom razgovoru Klintonova se založila za nastavak normalizacije odnosa sa Kosovom.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da ukoliko je tačna izjava američkog diplomate Filipa Rikera da nije bilo pritisaka na Srbiju da odustane od Rezolucije 1244, Beograd u roku od 24 časa može da nađe rešenje za predstavljanje Prištine na regionalnim skupovima. Posle razgovara sa predstavnicima sindikata, Tadić je novinarima rekao da je Rikerova izjava dobra vest i da će se u razgovorima sa međunarodnim predstavnicima i posrednikom EU dijalogu Beograda i Prištine Robertom Kuperom videti da li je to istina:

"Ja bih da držim za reč predstavnike međunarodne zajednice i očekujem da gospodin Kuper odmah izađe sa prihvatanjem našeg predloga da Kosovo bude na regionalnim forumima predstavljeno sa pločom Kosovo i da ispod toga piše Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN. Pošto se nije zahetvalo od Srbije da odustane od Rezolucije 1244. Videćemo da li je to istina."

Odgovarajući na pitanje o prošlonedeljnom telefonskom razgovoru za američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton, Tadić je objasnio da poziv Hilari Klinton nije bio u koordinaciji sa posetom Filipa Rikera i da je bio najavljen ranije:

"To znači da postoji zainteresovanost Stejt departmenta i SAD za situaciju na Kosovu i Metohiji. Najgore je kad ne postoji zainteresovanost i kad se sprovodi politika bez toga da se čuje stav Srbije."

Tadić je rekao da je u razgovoru sa Hilari Klinton ponovio da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, da poštuje Rezoluciju 1244, da traga za rešenjima za nastup predstavnika Prištine na regionalnim forumima, kao i Srbija neće odustati od očuvanja Kosova, ali ni od ulaska u Evropsku uniju. A uspešno okončan referendum građana Hrvatske o pristupanju Evropskoj Uniji je još jedna dobra za Srbiju, ocenila je danas generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Maja Bobić:

"Nadam se, i tu postoji neka politička volja, čak i formalna odluka Sabora da Hrvatska neće ni na koji način stopirati, odnosno da će podržavati pristupanje ostalih zemalja zapadnog Balkana Evropskoj uniji."

Ulaskom Hrvatske u EU, Srbija će imati još jednu granicu sa Unijom, sad i na zapadu, što znači da je Srbija sada još više okružena Evropskom unijom, ocenila je Maja Bobić iz Evropskog pokreta.

XS
SM
MD
LG