Linkovi

Klaus inostrani član SANU


Predsednik Češke drži predavanje u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti

Srpskoj javnosti poznat je po kritikama na račun vazdušnih akcija protiv SRJ i neslaganju sa jednostrano proglašenom nezavisnošću Kosova, predsednik Češke Vaclav Klaus je danas boravio u Beogradu, gde je primljen za inostranog člana SANU. Klaus se sastao i predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Predsedniku Češke Vaclavu Klausu danas je u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti u Beogradu uručena Povelja o izboru za inostranog člana SANU. U predavanju pod nazivom "Osvrt na srpsku i češku transformaciju", Klas je izrazio podršku Češke evropskom putu Srbije, ali i upozorio na probleme u Uniji, kao i zanemarivanje tradicionalnih evropskih vrednosti kao što su sloboda, demokratija ili poštovanje razlika:

"Potpuno razumem ambiciju Srbije da što pre postane normalna evropska zemlja, što ovih dana znači članica Evropske unije. Želim da naglasim da moja zemlja to u potpunosti podržava."

Danas se Vaclav Klaus sastao i sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, a dva predsednika su razgovarala o bilateralnim i ekonomskim odnosima dve zemlje. Uz zahvalnost Češkoj na podršci evropskim integracijama Srbije, Tadić je istakao da je Klaus veliki prijatelj Srbije i čestitao mu na Povelji o izboru za inostranog člana SANU.

A večeras je u Beogradu predstavljena Klausova knjiga “Evropa i EU–pogled političara i pogled ekonomiste" i tom prilikom je predsednik Češke upozorio da se između pojmova Evropa i Evropska unija mora praviti razlika. Takođe, rekao je Vaclav Klaus, veoma je važno napraviti razliku i između druga dva pojma–evropska integracija i evropska unifikacija.

XS
SM
MD
LG