Linkovi

Godišnjica ubistva Slavka Ćuruvije


Predsednica udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović polaže venac u prisustvu vodje SPO-a Vuka Draškovića tokom obeležavanja 12 godina od ubistva novinara Slavka Ćuruvije

Sa 17 metaka ispaljenih sa leđa, na današnji dan pre 12 godina, u ulazu zgrade u kojoj je stanovao, ubijen je novinar Slavko Ćuruvija, vlasnik listova Dnevni telegraf i Evropljanin. Prijatelji, kolege i rodbina koji su se okupili danas da odaju počast Slavku Ćuruviji veruju da ubistvo ima političku pozadinu zbog oštre kritike režima Slobodana Miloševića koju je iznosio.

Dvanaesta godišnjica ubistva Slavka Ćuruvije obeležena je danas u Svetogorskoj ulici u centru Beograda, na mestu gde je na Uskrs, 11. aprila 1999-te godine, tokom NATO bombardovanja ubijen vlasnik Dnevnog telegrafa i nedeljnika Evropljanin. Kolege, rodbina i prijatelji koji su se danas okupili još jednom su, kao i svake godine do sada, pozvali nadležne da rasvetle ovaj, ali i sve druge zločine na novinarima.

"Dok se ne razreše ubistva Ćuruvije, Dade Vujasinović i Milana Pantića tako da svi budu krivci kažnjeni, neće biti moguć napredak novinarske profesije i slobode javne reči u Srbiji", kazala je potpredsednica NUNS-a Jelka Jovanović.

"I mi Slavkove kolege smo izneverili Slavka jer se nismo izborili za to da se pronađu i kazne njegove ubice, jer se nismo izborili za slobodu štame u Srbiji. Ona je danas ponovo ugrožena i ovo je bitka koju moraju da vode sve kolege novinari, ali i građani Srbije", istakla je predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović.

Supruga Slavka Ćuruvije Branka Prpa izjavila je danas da ne veruje u najave tužilaštva, jer se one ponavljaju uoči svake godišnjice atentata na Slavka Ćuruviju:

"Cela priča zapravo se okreće jednom političkom kontekstu da se mi kao građani zapitamo – u kojoj mi to državi živimo? Je li to jedna te ista država, je li struktuisana na isti način kao što je bila prethodna država?"

Sa njenom ocenom da je reč o državnom ubistvu složio se i lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković, koji je smatra da ima dovoljno materijala za brzo podizanje optužnice:

"Slavka Ćuruviju ovde je streljala Služba državne bezbednosti. On je ubijen na osnovu operacije “Ćuran” - to je bila šifra. Operacijom je rukovodio tadašnji šef Državne bezbednosti Beograda Milan Radonjić."

Inače, republički javni tužilac Zagorka Dolovac je izjavila da ubistvo Slavka Ćuruvije neće ostati nerešeno i da će tužilaštvo raditi na tome da svi počinioci budu procesuirani. U izjavi listu Politika Dolovac je rekla da postoji pomak u pretkrivičnom postupku, da je obezbeđen veliki broj dokaza i da je saslušano više od 100 svedoka, među kojima i nekadašnji pripadnici DB-a, tadašnji visoki funkcioneri MUP-a, kao i nedavno uhapšeni član “zemunskog klana” Miloš Simović.

XS
SM
MD
LG