Linkovi

Petnaest godina od ubistva Slavka Ćuruvije


Predsednik Komisije za istragu ubistava novinara Veran Matić očekuje da će optužnica za ubistvo Ćuruvije biti podignuta u roku od šest meseci

Prvi put od kako je na Uskrs, 11. aprila 1999. godine u sred NATO bombardovanja ubijen novinar Slavko Ćuruvija, na tradicionalnom pomenu kolega novinara Ćuruviji bilo je malo više optimizma da će ovo i druga ubistva novinara posle 15 godina biti konačno rasvetljena.

Petnaesta godišnjica ubistva novinara i vlasnika "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina" Slavka Ćuruvije obeležena je tradionalnim okupljanjem kolega u centru Beograda ispred mesta gde će Ćuruvija ubijen i tom prilikom predsednik Komisije za istragu ubistava novinara Veran Matić je istakao da se svakodnevno radi na rasvetljavanju ovog i ubistva drugih novinara. Matić je rekao da očekuje da će optužnica za ubistvo Ćuruvije biti podignuta u roku od šest meseci, kao i da veruje da će istražni organi učiniti sve što mogu da dođu do nalogodavaca ovog ubistva:

"Siguran sam da će se maksimalno učiniti napori da se takođe dođe do nalogodavaca, jer tek onda bismo imali zaokruženo delovanje pravde. Ako nemamo takvu vrstu pravde onda imamo generalni problem sa samom pravdom i poimanjem pravde."

Sa druge strane, supruga ubijenog Slavka Ćuruvije Branka Prpa je izjavila da nije toliki optimista da poveruje da je istraga na korak od optužnice, ali, kako je rekla, važno je da tužilaštvo konačno radi svoj posao. Na tradicionalnom pomenu povodom godišnjice ubistva Ćuruvije Prpa je istakla da je ključno pitanje utvrditi ulogu države u ubistvima ljudi koji nisu bili istomišljenici režima:

"Očekujem da se te institucije pravne države razvijaju, a kakva će biti politička okolnost – to je pitanje kao i kakvo će vreme biti sutra. Tako da na političke okolnosti čovek ne treba da se osvrće. Ovo su ključna pitanja – ubistva ljudi, funkcija države kada su takva ubistva u pitanju. Pogotovu kada je sama država izvršilac nalogodavac takvih ubistava."

Predsednici Udruženja novinara Srbije i Nezavisnog udruženja no-vinara Srbije, Ljiljana Smajlović i Vukašin Obradović, istakli su na skupu da prvi put posle 15 godina veruju da je učinjen značajan napredak u istrazi ubistva Ćuruvije. Treba reći i da je Apelacioni sud produžio za još dva meseca prit-vor dvojici bivših pripadnika DB osumnjičenih za ubistvo Slavka Ćuruvije Milanu Radonjiću i Ratku Romiću.
XS
SM
MD
LG