Linkovi

Srbija da poveća usaglašenost spoljne politike sa EU


Italijanska ministarka spoljnih poslova Federika Mogerini i šef srpske diplomatije Ivica Dačić u Beogradu, 28. jul, 2014.
Italijanska ministarka spoljnih poslova Federika Mogerini i šef srpske diplomatije Ivica Dačić u Beogradu, 28. jul, 2014.

Bez ultimatuma i pretnji, kako su mediji u Srbiji spekulisali, italijanska ministarka spoljnih poslova Federika Mogerini je tokom današnje posete Beogradu izrazila očekivanje da će Srbija u narednom periodu povećati nivo usaglašenosti svoje spoljne politike sa politikom EU.

Srbija u narednom periodu treba da poveća nivo usaglašenosti spoljne politike s Evropskom unijom, poručila je tokom današnje posete Beogradu šefica italijanske diplomatije Federika Mogerini. Za Italiju je važno da se reforme nastave, da se vodi dijalog sa Prištinom, a posebno je važna uloga koju Srbija može da igra u stabilizaciji regiona, rekla je Mogerini.

Ona je istakla da je tokom susreta sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem razgovorala i o predsedavanju Srbije Organizacijom sa evropsku bezbednosti i saradnju iduće godine i najavila da će se u utorak u Rimu sastati sa šefom diplomatije Švajcarske, koja sad predsedava OEBS-om i istaći spremnost Srbije da održi kontinuitet agende OEBS u odnosu na krizu u Ukrajini:

"Razgovarali smo i o poglavlju 31 – spoljnoj politici i bezbednosti i očekujemo da će Srbija u narednim mesecima i nedeljama povećati pro-cenat usagla

S obzirom da su mediji u Srbiji poslednjih dana najavljivali da će italijanska ministarska spoljnih posleva doneti ultimatum Srbiji o usagla-šavanju njene spoljne politike sa politikom Unije, Ivica Dačić je izjavio da tokom današnjeg razgovora nije bilo ultimatuma i pritisaka.

Prema njegovim rečima, Srbiju očekuje u oktobru bilateralni skri-ning za poglavlje 31, u okviru razmatranja usaglašenosti politike Srbije sa politikom EU, koja je sada na 70 odsto. Srbija će u narednom periodu ići ka što većoj usaglašenosti i do zatvaranja poglavlja 31 politika Beograda će biti u skladu sa evropskom, rekao je Dačić:

"Nije bilo nikakvih ultimatuma ili pritisaka na bilo koje teme. Mi ozbilno i otvoreno razgovaramo o svim temama i želimo da imamo zajedničku i političku aktivnost u narednom periodu."

Tokom razgovora sa srpskim zvaničnica Mogerini je istakla važnost nastavka dijaloga Beograda i Prištine, kao i implementaciju do sada postignutih dogovora. Mogerini sa sastala i predstavnicima parlamenta, kao i sa predsednikom i premijerom Srbije Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem. Bilo je reči o nastavku prijateljskih odnosa i važ-nosti daljih reformi, s obzirom da je Italija jedan od najvećih investitora u Srbiji.

XS
SM
MD
LG