Linkovi

Dačić: Italija je naš tradicionalni prijatelj


Premijeri Srbije i Italije, Ivica Dačić i Enriko Leta pred italijansko-srpski samit u Ankoni, 15. oktobar 2013.
Premijeri Srbije i Italije, Ivica Dačić i Enriko Leta pred italijansko-srpski samit u Ankoni, 15. oktobar 2013.

Premijer Srbije Ivica Dačić učestvovao u italijansko-srpskom samitu u Ankoni gde su dve zemlje potpisale četiri međudržavna sporazuma.

Uz veliku medijsku pažnju, danas je u Ankoni održan treći italijansko-srpski samit, sa koga je premijer Italije Enriko Leta poručio da njegova zemlja podržava približavanje Srbije EU i da je Balkan jedan od osnovnih dimenzija italijanske spoljne politike.

Uz poruku da Italija želi Srbija postane 29. zvezdica na evropskoj zastavi, italijanski premijer Enriko Leta je danas u Ankoni dočekao delegaciju Srbije predvođenu predsednikom Vlade Ivicom Dačićem i potpredsednikom Aleksandrom Vučićem. Po završetku trećeg samita vlada Italije i Srbije Leta je istakao da ovaj susret pokazuje koliko su Italiji važni bilateralni odnosi u spoljnoj politici i ekonomiji.

"Italija će bez prestanka nastaviti da podržava najbrže i najefikasnije približavanje Srbije EU. Za nas ulazak Srbije u Evropsku uniju predstavlja nacionalni prioritet", rekao je premijer Italije.

Premijer Srbije je izrazio nadu da će sledeća godina za Srbiju biti bolja jer tada Evropskom unijom predsedavaju Grčka i Italija – dve prijateljske zemlje Srbije. Dačić je naglasio i da Srbija smatra Italiju svojim najvećim prijateljem na Zapadu i da je njen najznačajniji spoljnotrgovinski partner.

"Mi smatramo da je Italija naš višegodišnji, tradicionalni prijatelj i da Italija treba da zauzme svoje mesto na Balkanu. Ako ga ne zauzme – zauzeće ga neko drugi", smatra premijer Srbije.

Dačić je istakao je da je Italija pretekla druge partnere Srbije po investicijama i da je sada ispred Nemačke i Rusije. Uz Fijat, u Srbiji posluje oko 600 kompanija iz Italije, najviše u tekstilnoj industriji, gde je zaposleno više od 25.000 ljudi i sa prometom od oko 2,5 milijarde evra, rekao je Dačić.

Tokom današnjeg samita u Ankoni potpisana su i četiri međudržavna sporazuma.
XS
SM
MD
LG