Linkovi

Monti: Srbija zaslužila kandidaturu


Predsednik Srbije Boris Tadić i premijeri Srbije i Italije Mirko Cvetković i Mario Monti na konferenciji za novinare
Predsednik Srbije Boris Tadić i premijeri Srbije i Italije Mirko Cvetković i Mario Monti na konferenciji za novinare

Srbija je zaslužila sticanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, a posle početka pristupnih pregovora nema povratka na staro, poručio je danas italijanski premijer Mario Monti.

Srbija je zaslužila status kandidata za članstvo u EU, a angažovanost koju je pokazala kako bi ispunila sve uslove koji su iz Evrope bili stavljeni pred nju predstavlja primer koji treba slediti, poručio je italijanski premijer Mario Monti tokom današnje posete Beogradu u okviru drugog po redu političko-privrednog samita dve zemlje.

Posle razgovora sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, Monti je istakao da Italija snažno podržava Srbiju na putu ka EU, a govoreći o datumu za početak pregovora za članstvo Srbije u EU, Monti je istakao da je to veoma važna etapa posle koje nema vraćanja na staro:

"Vi ste već primetili da postoje različiti stavovi kada je u pitanju Kosovo. To su pozicje koje moramo da shvatimo, za koje moramo da imamo dužno poštovanje. Pozicije Italije i Srbije se ne poklapaju, ali i vi ste rekli da postoji volja i angažovanost sa strane Srbije da ide brzo putem ka rešenju problema koji su vezani za Kosovo."

Srpski predsednik je posle razgovora sa gostom iz Italije ocenio da postoji veliki potencijal za unapređenje saradnje u ekonomiji i na planu evopskih integracija. Tadić je ponovio da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, ali da neće odustati ni od želje da rešava probleme i da će dati sve od sebe da se ne zaustavi život:

"Ostajemo privrženi rešavanju problema Kosova i Metohije, idemo da razvojem naših ekonomija, idemo prema članstvu u EU i verujemo da će nas Italija podržati i kada je u pitanju dobijanje datuma za pregovore. Ja se nadam da će to biti moguće i tokom ove godine."

"Italija je, privredno posmatrano, je jedan od naših najznačajnijih partnera. Kada se gleda spoljna trgovina ona je treći partner po veličini, dok kada se radi investicijama, Italija spada u prvih pet zemalja najvećih investitora u Srbiju", kazao je premijer Mirko Cvetković.

Tokom današnjih susreta, predstavnici vlada Srbije i Italije potpisali su nekoliko međudržavnih sporazuma. Šefovi diplomatija dve zemlje potpisali su Memorandum o razumevanju između ministarstava spoljnih poslova o saradnji u oblasti evropskih integracija, kojim se Italija obavezala da će Beogradu pružiti svu moguću ekspertsku podršku na putu ka EU i da će se zauzeti za što skorije otpočinjanje pregovora o pristupanju Srbije EU. Sporazume su potpisali i predstavnici ministarstava unutrašnjih poslova, poljoprivrede i zaštite životne sredine, kao predstavnici finansijskih policija.

XS
SM
MD
LG