Linkovi

Cvetković obećava liberalizaciju tržišta


Predsednik Saveta stranih investitora Ćel-Morten Jonsen i ministri Božidar Djelić i Slobodan Milosavljević učestvuju na današnjem skupu u Beogradu

Savet stranih investitora u Srbiji okuplja više od 120 stranih kompanija koje su do sada uložile više od 11,6 milijardi evra i zapošljavaju više od 69.000 ljudi. Već tradicionalnom Belom knjigom, koja je danas predstavljena, članovi Saveta stranih investora su izneli probleme u poslovanju sa kojima se suočavaju. Premijer Mirko Cvetković obećao je predvidivost poslovanja i liberalizaciju tržišta.

Problemi sa kojima se suočavaju strani investitori u Srbiji su brojni – od spore administracije, neusklađenih zakona i njihove slabe primene, do poreske discipline. Na predstavljanju Bele knjige sa predlozima za poboljšanje poslovne klime u Srbiji, najveći privrednici okupljeni u Savetu stranih investitora su danas, u danu u kome je dinar dostigao najnižu istorijsku vrednost od 107 i više dinara za jedan evro, ukazali i na problem nestabilne valute:

"Problem je za mnoge investitore što dinar gubi vrednost i zabrinutost drugih poslovnih udruženja u Srbiji je na mestu. Gledajući gde smo sad - na oko 20 posto nezaposlenosti i inflacijom koja se bliži 10 posto, jasno je da postoje uska grla i nedovoljna konkurencija u velikim segmentima srpske ekonomije. Bez većih napora za prelazak na slobodno tržište i konkurenciju u ekonomiji, fiskalni podsticaji kroz prodaju državne imovine ili iz drugih izvora, mogu dovesti do još veće inflacije i većih nominalnih kamatnih stopa, kazao je predsednik Saveta stranih investitora Ćel Morten Jonsen.

Predsednik Saveta stranih investitora Ćel-Morten Jonsen
Predsednik Saveta stranih investitora Ćel-Morten Jonsen

Pred više od 500 gostiju, premijer Srbije je kao osnovni moto vlade istakao predvidivost uslova poslovanja. Cvetković je najavio liberalizaciju tržišta kroz nekoliko mera – od ukidanja poreza na mobilnu telefoniju, smanjivanja carinske stope u skladu sa procesom pridruživanja EU do ukidanja monopola na železnici i na tržišti naftnih derivata:

"To stupa na snagu od 1. januara sledeće godine. To je drugi veliki sektor koji se otvara, gde puštamo i dozvoljavamo konkurenciju. Pretpostavljam da će i tu biti dečijih bolesti koje će trajati nadam se svega nekoliko nedelja ili meseci. Ali ipak tržište se otvara."

Predvidivost uslova poslovanja se, po rečima premijera Cvetkovića, učvršćuje orijentacijom Srbije ka Evropskoj uniji, jer to nije samo politička, već i odluka koja nosi i mnoge ekonomske implikacije.

A šef Delegacije EU u Srbiji je istakao da će primena zakona biti u fokusu Upitnika koji će Evropska komisija dostaviti Srbiji, kao osnovu da se utvrdi mišljenje o kandidaturi Srbije za članstvo u Uniji. Kako je dodao Vensan Dežer, u narednom periodu je važno osigurati funkcionisanje regulatornih tela i nastaviti reformu pravosuđa da bi se obezbedili efikasnost i brzina sudske procedure.

XS
SM
MD
LG