Linkovi

Rast stope inflacije


Generalni direktor Sektora za monetarne analize i statistiku NBS Branko Hinić sa saradnicima predstavlja izveštaj o inflaciji, 15. avgusta 2012.
Generalni direktor Sektora za monetarne analize i statistiku NBS Branko Hinić sa saradnicima predstavlja izveštaj o inflaciji, 15. avgusta 2012.

Inflacija u Srbiji će do kraja godine dostići 10 odsto, a bruto-domaći proizvod zabeležiće pad od 0,5 odsto.

Zbog slabe poljoprivredne proizvodnje uzrokovane dugotrajnom sušom Srbija će 2012. umesto ranije prognoziranog rasta od pola procenta ostvariti poluprocentni pad bruto-domaćeg proizvoda. Prema danas objavljenom izveštaju Narodne banke Srbije i za 2013. godinu je korigovana procena rasta BDP-a za tri na dva i po odsto – uz obrazloženje da je to urađeno zbog niže procene rasta ekonomije u evrozoni:

"Dugotrajna suša će, po svemu sudeći ostaviti velike posledice po ovogodišnji privredni rod – pre svega kukuriza, našeg glavnog izvoznog poljoprivrednog proizvoda. To će, s obzirom na učešće poljoprivredne proizvodnje u BDP-u i izvozu imati znatan negativan uticaj na ekonomsku i spoljnutrgovinsku aktivnost u narednom periodu", navodi Branko Hinić, generalni direktor Sektora za monetarne analize i statistiku NBS.

Po podacima koje je saopštio Hinić, inflacija u Srbiji je od maja u porastu i u julu je dostigla 6,1 odsto, što je iznad gornje granice dozvoljenog odstupanja od cilja. Narodna banka ocenjuje da će inflacija na kraju godine biti oko 10 odsto ukoliko budu povećane cene pod kontrolom države i stopa PDV-a:

Glavni faktori koji su uslovili takvo kretanje inflacije su povećani troškovni pri-tisci na cene hrane i rast uvoznoh cena. Najsnažniji rast poslednih meseci zabeležen je kod cena neprerađene hrane, voća i povrća zbog suše i niske startne osnove i svežega mesa zbog poskupljenja stočne hrane.

Kako je rekao Branko Hinić nova vlada ima zadatak da usvaji mera kojima će se budžetski deficit i javni dug u srednjem roku vratiti u okvire predviđene fiskalnim pravilima. Narodna banka izražava nadu i da će u skladu sa tim biti obnovljeni pregovori sa MMF-om, rekao je Hinić.
XS
SM
MD
LG