Linkovi

NBS: Očuvana finansijska stabilnost


Generalni direktor Sektora za analize i istraživanja NBS Branko Hinić, viceguverner NBS Bojan Marković i Ljiljana Djurdjevic prezentuju izveštaj o februarskoj inflaciji
Generalni direktor Sektora za analize i istraživanja NBS Branko Hinić, viceguverner NBS Bojan Marković i Ljiljana Djurdjevic prezentuju izveštaj o februarskoj inflaciji

Uprkos burnim danima na političkoj sceni Srbije - to se nije odrazilo na kurs i finansijsku stabilnost poručeno je danas iz Narodne banke Srbije. Predstavnici MMF, u međuvremenu, razgovarali sa sindikatima školstva, pravosuđa i poreske uprave.

Viceguverner Narodne banke Srbije Bojan Marković izjavio je danas da previranja poslednjih dana i nedelja u vladi nisu uticala na stanje na deviznom tržištu. Politički problemi nikada nisu pozitivni za premiju rizika i svakako da stabilizacija situacije dovodi do nastavka pada srpske premije rizika, rekao je Marković predstavljajući danas redovni izveštaj o inflaciji:

"Sve je to u nekim granicama normale. Narodna banka Srbije nije na deviznom tržištu, međutim kao i uvek NBS pomno prati šta se dešava na deviznom tržištu i učiniće sve što je potrebno da se održi stabilnost na deviznom tržištu."

Po procenama Narodne banke inflacija će dostići maksimum krajem prvog ili početkom drugog tromesečja, dok se znatniji pad inflacije očekuje u drugoj polovini godine. Godišnja inflacija bi se, po očekivanjima viceguvernera mogla kretati oko gornje planirane granice, to jest oko šest odsto. Marković kaže i da je stav Centralne banke da Srbija treba da uđe u novi aranžman iz predostrožnosti sa MMF-om:

"MMF u slučaju Srbije takođe ima pozitivnu ulogu u smisli da smanjuje neke neizvesnosti i samim tim smanjuju srpsku premiju rizika što čini zaduživanje, ne samo države, nego i privatnog sektora na inostranom tržištu jeftinijim."

A predstavnici MMF-a danas su razgovarali sa predstavnicima sindikata prosvete, pravosuđa i poreske uprave, i tom prilikom šes Misije Albert Jeger je poručio da je Srbiji neophodna reforma javnog sektora i da povišice plata budžetskih korisnika treba da budu usklađene sa utvrđenim fiskalnim pravilima.

XS
SM
MD
LG