Linkovi

MMF: Uočen prostor za povećanje plata i penzija


Delegacija MMF-a se sastala sa premijerom Srbije posle čega je saopšteno da će odluka o konačnom iznosu povećanja plata i penzija biti doneta posle dodatnih konsultacija.

Povodom treće revizije aranžmana iz predostrožnosti sa MMF-om, premijer Srbije Aleksandar Vučić se danas u Beogradu sastao sa delegacijom ove finansijske insitucije. Razgovaralo se i o povećanju plata i penzija.

Odluka o konačnom iznosu povećanja plata i penzija biće doneta u narednih sedam dana nakon dodatnih analiza i konsultacija predstavnika MMF-a i Ministarstva finansija, saopšteno je danas posle razgovora premijera Srbije Aleksandra Vučića i delegacije Međunarodnog monetarnog fonda.

U Vladinom saopštenju se takođe ističe da je šef delegacije MMF Džejms Ruf izjavio da je uočen prostor za povećanje plata i penzija, kao i da bi direktna povećanja trebalo da budu usmerena ka sektorima u kojima su primanja najniža, a to su prosveta i zdravstvo.

"Ti rezultati su dobri i oni nisu očekivali da budu ovako dobri: na kraju oktobra 37,9 milijardi da bude deficit. Oni su planirali na kraju oktobra da bude 155 milijardi, a 37 je, složićete se, 118 milijardi niži deficit od onoga što bi oni prihvatili kao dobar deficit. Rekao bih da je to veliki i ozbiljan uspeh Srbije. Polako ćemo da povećavamo plate u javnom sektoru i penzije", istakao je Vučić.

Kako je izjavio ministar finansija Dušan Vujović, Međunarodni monetarni fond je čestitao Srbiji na postignutim rezultatima, ali uz napomenu da ne popusti pod pritiscima.

On je podsetio i da su sektori školstva i zdravstva najmanje dobili prethodnih godina, tako da će cilj biti da oni dobiju više od drugih prilikom najavljenog povećanja zarada.​

XS
SM
MD
LG