Linkovi

MMF: Rezultati dobri, o povećanjima u novembru


Zajednička konferencija za novinare zvaničnika MMF-a i ministra finansija Srbije Dušana Vujovića (gov.rs)
Zajednička konferencija za novinare zvaničnika MMF-a i ministra finansija Srbije Dušana Vujovića (gov.rs)

Ekonomski rezultati koje je postigla Srbija su dobri, poručili su danas predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda, ali će se o povećanju penzija i plata u javnom sektoru razgovarati tek u novembru

Delegacija MMF-a će tek razmotriti povećanje plata i penzija prilikom narednih razgovora u novembru, najavio je danas šef Delegacije MMF-a Džejms Ruf i dodao da treba videti da li to može da se uklopi u okvire za sledeću godinu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predstavnicima Vlade i Narodne banke Srbije, Ruf je objasnio da MMF nije isključio povećanje plata i penzija, ali i da građani ne treba da imaju prevelika očekivanja, jer bi povišica morala da bude skromna i ciljana:

"Ovde se radi o tome koliko je toga, a da bude konzistentno sa našim opštim ciljem konsolidacije fiskalnog deficita i pada duga. Ono što je važno imati na umu je da dug Srbije još uvek raste, da se očekuje da će nastaviti da raste u narednih godinu i po dana, i da se očekuje da će početi da pada 2017. godine."

Džejms Ruf je rekao da su zabeležena neka trajna fiskalna poboljšanja, da su smenjene investicije, kao i da je MMF revidirao svoju negativnu prognozu ekonomskog rasta Srbije u ovoj godini i da smatra da će ona biti plus 0,5 odsto.

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović je, posle dvonedeljnih razgovora sa MMF-om, ocenio da bili uspešni, da su rezultati dobri, a da ekonomija raste. Vujović je izjavio i da Vlada ne želi da bilo kojim potezom, uključujući povećanje plata i penzija, destabilizuje program oporavka Srbije. Vlada čeka ekonomske rezultate iz trećeg kvartala i nada se da će se stvoriti prostor za umereno povećanje plata i penzija, dodao je Vujović.

"Mnogo smo uradili, mnogo smo postigli, ali najteži zadaci u strukturnim reforma tek predstoje. Treba završiti privatizaciju preduzeća koja se nalaze u Agenciji za privatizaciju, treba promeniti nivo efikasnosti javnih preduzeća i treba reformisati državu samu. Država XX veka je za nama, nama treba država XXI veka, elektronska država."

Prema rečima guvernerke Jorgovanke Tabaković, NBS je u okviru aranžmana sa MMF dobila dva zadatka – kontrolu nenaplativih kredita i proveru kvaliteta aktiva u bankama. U rešavanju problema nenaplativih kredita ćemo preduzimati nepopularne mere, jer se ne može više odlagati problem i gurati pod tepih, izjavila je Tabaković.

XS
SM
MD
LG