Linkovi

Vučić: Aranžman sa MMF pozitivan signal


Međunarodni monetarni fond u aranžmanu iz predostrožnosti koji je potpisan sa Srbijom, prihvatio program mera srpske vlade.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i ministar finansija Dušan Vujović ocenili su danas da je sklapanje aranžmana iz predostrožnosti sa MMF-om dobar signal da je zemlja na dobrom putu.

Fiskalna situacija u Srbiji je bolja nego što to podaci pokazuju, a rezultati u prvih 50 dana 2015. godine potvrđuju da postoji suficit, ocenio je danas ministar finansija Dušan Vujović. Na konferenciji za novinare on je, govoreći o aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom, rekao da je je MMF u aranžmanu iz predostrožnosti prihvatio program mera srpske vlade, i je da sve što je bilo planirano do 1. februara samim programom i ispunjeno.

Na pitanje šta će biti ako ne budu prodati Železara i firme koje su ponuđene za privatizaciju, Vujović je istakao da je krajnja alternativa da se prestane sa veštačkim održavenjem tih firmi u životu da one idu u stečaj.

"Od jula do kraja decembra 2014. godine smo smanjili deficit mimo svih očekivanja za jednu četvrtinu, za 2,2 posto od 8,8 posto. Prema završnim računima našim opšti deficit države, što uključuje ne samo deficit Republike, nego i deficit lokalnih samouprava i svih drugih organizacija, na 6,6 odsto. To je jedna četvrtina. Preostaje nam da spustimo sa 6,6 na tri posto", objasnio je ministar Vujović.

A na današnjoj, stotoj sednici ove Vlade, premijer Aleksandar Vučić je rekao da je u sklapanje sporazuma sa MMF-om uloženo sedam meseci rada, kao i da je aranžman sa ovom međunarodnom monetarnom institucijom važan signal da je Srbija na dobrom i sigurnom putu.

"Naš sledeći zadatak, posle završetka ovog ogromnog posla da dobijemo ovaj aranžman, jeste da se pridržavamo sporazuma koji smo potpisali i prihvatili. Uz to, sledeći najvažniji zadatak jeste rast. Rast industrije, rast poljoprivredne proizvodnje. Moramo da pokušamo da uprkos merama fiskalne konsolidacije imamo pozitivan rast", rekao je premijer Vučić.

Ekonomski stručnjaci različito ocenjuju aranžman Srbije sa MMF-om - Miroslav Prokopijević smatra da je Srbiji svakako bolje da ima aranžman sa MMF-om nego da ga nema, ali istovremeno podseća i da je Srbija sličan aranžman iz 2012. godine napustila posle samo tri meseca. Saradnik Ekonomskog instituta Ivan Nikolić ocenjuje da je sve što je bilo neprijatno po građane i po privredu već doneto, a da aranžman sa MMF-om daje podršku tim merama i služi da se one učvrste.

XS
SM
MD
LG