Linkovi

Vlada želi aranžman sa MMF-om u oktobru


Premijer Srbije Ivica Dačić sa delegacijom Misije Medjunarodnog monetarnog fonda.
Premijer Srbije Ivica Dačić sa delegacijom Misije Medjunarodnog monetarnog fonda.
Misija MMF-a boravi u Srbiji od ponedeljka, kako bi se upoznala sa stanjem javnih finansija Srbije. Državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede Vlajko Senić najavio da planira da do kraja oktobra završi predlog budžeta za 2013-tu godinu i sklopi aranžman sa MMF-om.

Misija MMF, koja je trenutno u Srbiji ne vodi pregovore sa Vladom Srbije već je u Beogradu da bi stekla uvid u stanje javnih finansija zemlje, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede Vlajko Senić i dodao da razgovori sa MMF-om nisu laki, a prethodna vlada je, po njegovim rečima probila sve dogovorene parametre prethodnog aranžmana koji je sada praktično stavljen van snage.

Senić kaže da ne postoji problem da se postigne dogovor sa MMF-om za 2013-tu godinu, dok je, po njegovoj oceni, ova godina izgubljena za smanjenje fiskalnog deficita:

Naša ambicija je da imamo aranžman sa MMF-om uoči donošenja budžeta za 2013-tu godinu. Kao što je naša čvrsta odluka da budžet bude usvajan u skladu sa budžetskim kalendarom, dakle, već krajem oktobra da ga usvoji Vlada i da pošalje u skupštinsku proceduru. Tako da smo mi to i predstavnicima MMF-a rekli – nema nikakve sumnje da smo mi raspoloženi i otvoreni i želimo da napravimo novi sporazum”.

A sa predstavnicima MMF-a danas je razgovarao i premijer Srbije Ivica Dačić, koji je tom prilikom istakao da je Srbija politički stabilna zemlja, kao i da je pokrenut program za fiskalnu stabilizaciju i smanjenje troškova u cilju privrednog rasta. Dačić je poručio da vlada planira da do kraja ove godine uštedi 26 milijardi dinara, dok je za sledeću plan da se uštedi milijardu evra.

Istovremeno, savetnica za poreski sistem u Ministarstvu finansija i privrede Milica Bisić je iznela procenu da bi konsolidacija javnih finansija trebalo da donese uštedu od 20 milijardi dinara u 2013. godini.

Ona je navela da će biti ostvaren i dodatni priliv u budžet od najmanje 10 milijardi dinara, što se vidi kada se preračunaju gubici od ukidanja parafiskalnih nameta na lokalnom i centralnom nivou i uporede sa dobicima koji će nastati uključivanjem sopstvenih prihoda u budžetske:

Ove prihodne mere od povećanja poreza i poreskih stopa, i od drugačije organizacije primene različitih mera – do kraja godine očekujemo 16,7, a u sledećoj godini 56,4 milijarde dinara. A onih 20 milijardi je nezavisno od toga. To je ušteda, u suštini”, ističe Bisić.

Milica Bisić je najavila i da PDV na opremu za bebe neće biti smanjivan, kao i da postoji ideja da se umesto smanjivanja PDV obezbedi dodatna pomoć siromašnijim porodicama koja bi bila namenjena za opremu za bebe. Takođe, ona je najavila da će u Srbiji od 1. oktobra biti povećana akciza na dizel za putnička vozila sa 37,07 na 42 dinara po litru, dok će akciza za benzin ostati ista.
XS
SM
MD
LG