Linkovi

Dogovor Srbije i MMF-a

  • Rade Ranković

Konferencija za novinare zvaničnika vlade Srbije i MMF-a

Bord izvršnih direktora MMF-a zasedaće u junu kada se očekuje da, posle uspešno okončane nove runde pregovora srpske Vlade i Misije MMF-a, odobri novu tranšu kredita u visini od 380 miliona evra. Nastavak pregovora sa MMF-om najavljen je za avgust, a šta je dogovoreno u prethodnih desetak dana.

Plate i penzije ostaju zamrznute do kraja ove godine, Srbiji je omogućeno da povuče 380 miliona evra kredita za podršku deviznim rezerv-ma, a kako je danas, posle uspešno zaključenih pregovora Vlade Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda poručio šef Misije MMF Albert Jeger, građane i privredu Srbije čekaju još dve teške godine.

Takođe, po rečima Jegera, ostaje obaveza Vlade da do juna uputi u skupštinsku proceduru predlog Zakona o penzionom sistemu i da smanji broj zaposlenih u državnoj administraciji:

"Dobra vest je da se privreda u drugoj polovini 2009-te oporavlja i dalje. Ali loša vest je da je oporavak sporiji nego što smo očekivali, i mi smo revidirali našu procenu rasta BDP-a u 2010-toj sa dva na 1,5 odsto."

Po rečima ministarke finansija Dijane Dragutinović dogovoreno je i da se zbog manjih javnih prihoda od očekivanih poveća deficit sa četiri na 4,8 odsto, ili za oko 140 miliona. Penzioneri, zaposleni u javnoj upravi, najsiromašniji građani i najsiromašnije opštine mogu da računaju na jednokratnu novčanu pomoć, za šta će, u dogovoru sa MMF-om biti izdvojeno 6,5 milijardi dinara iz povećanih prohoda javnih preduzeća:

"Spori ekonomski rast, pre svega stagnantan uvoz i stagnantna domaća potrošnja uticali su da javni prihodi u prvom kvartalu budu niži od onih koje smo očekivali. Hoću da naglasim da javni prihodu nominalno rastu, da su realno konstantni u odnosu na prethosnu godinu, ali da su niži od očekivanja."

Za ministra ekonomije ključna stvar koju je Srbija dobila uspešno okončanim pregovorima sa MMF-om je stabilnost dinara, a kako je najavio ministar ekonomije Mlađan Dinkić, Srbija neće povlačiti sredstva iz nove tranše kredita jer Narodna banka ima čime da brani dinar:

"Sporazum sa MMF-om će sasvim sigurno doprineti stabilizaciji kursa dinara. Vi ste videli da je NBS reagovala juče sa 100 miliona evra, što pokazuje jasnu nameru centralne banke da se dinar ojača, odnosno da se zaustavi njegova depresijacija. Moram da kažem da su devizne rezerve centralne banke rekordne i iznose blizu 11 milijardi evra."

Konačno, četvrta reviziji stend baj aranžmana sa MMF-om donela je i veća socijalna davanja–za narodne kuhinje, lanč pakete sa osnovnim životnim sredstvima i higijenske pakete za stara lica i seoske porodice, ali, kako je rekao ministar Rasim Ljajić i za porodice u sivoj liniji siromaštva.

XS
SM
MD
LG