Linkovi

Posledice povlačenja MMF-a


Misija Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) i delegacija Srbije razgovaraju o aranžmanu iz predostrožnosti (arhivski snimak)
Misija Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) i delegacija Srbije razgovaraju o aranžmanu iz predostrožnosti (arhivski snimak)

Povlačenje Misije Međunarodnog monetarnog fonda iz Srbije - makar to bilo i privremeno, ostaviće posledice na Srbiju. Hoće li krediti biti ubuduće skuplji, i ko će sada da kontroliše kako Vlada troši novce - to neka od pitanja na koje odgovaraju sagornici Glasa Amerike.

Sredinom meseca Međunarodni monetarni fond se povukao iz Srbije – pregovori o aranžmanu iz predostrožnosti su zamrznuti, kako je saopšteno, do izbora nove vlade i rebalansa budžeta. U trenucima kada je Srbija bila pod vanrednim stanjem zatrpana snegom, kada je energetski sistem bio pred kolapsom i kada se strepelo nad sudbinom pregovora sa Prištinom, vest o makar i privremenom povlačenju MMF-a prošla je gotovo nezapaženo:

"Srpski političari su dosta olako otpustili Misiju MMF-a, gotovo sa jednom vrstom zadovoljstva što odlaze neobavljena posla. Jer, zapravo sada nema nikog ko će da kaže političarima u predizbornoj kampanji – Ali taj novac ne smete da trošite", ističe urednik u nedeljniku "Novi magazin" Miša Brkić.

Razlozi povlačenja MMF-a su prilično jasni, čak i običnim građanima: Srbija je previše zadužena, Vladina projekcija budžeta za ovu godinu pravljena je previše optimistički na projekciji privrednog rasta od najmanje jedan posto, što, po ocenama MMF-a može da izazove kontraefekat i poveća ionako veliki državni deficit. U preporukama koje objavio posle povlačenja iz Srbije, MMF je ukazao da budžet za 2012-tu podrazumeva značajno viši dug nego što je fiskalno odgovorno, čime se potkopava glavni stub reformskog programa podržanog stend-baj aranžmanom:

"Ovo je privremena stvar koja će sigurno imati negativne posledice. Ako ništa – imaće posledice na rast zaduživanja, verovatno i na rast nekih kamatnih stopa za nove kredite koje budemo uzimali. Imamo veliki deficit budžeta, što znači da država mora da nastavi da pozajmljuje pare", smatra konsultant za investicije i poreski sistem Saša Radulović.

Kako smatraju sagovornici Glasa Amerike, to i jeste najveći problem – povlačenje MMF-a je jasan signal koji će ostaviti posledice i poskupeti kredite. A bez svežeg novca država će teško funkcionisati:

"Nama kreditne agencije nisu, kao nekim drugim zemljama u Evropi, oborile rejting, zvanično ga nisu spustile. Ali je činjenica da je odlazak MMF-a narušio kredibilitet države i bez zvaničnog spuštanja rejtinga. Ja mislim da u ovom trenutku Srbija ne bi mogla da uzajmi pare nigde", kaže Miša Brkić.

Gotovo istovremeno sa povlačenjem MMF-a, još jedan važan igrač se povukao iz Srbije – US Steel je odustao od smederevske železare, a vlada je preuzimanjem fabrike za jedan dolar zapravo preuzela nova opterećanja u ionako mršavom budžetu:

"Onda i MMF verovatno procenjuje da će udarac na budžet niti značajan, da će država verovatno morati da daje garancije za neke kredite koje bi eventualno železara preuzela da bi mogla da nastavi da funkcioniše. I to takođe pravi pritisak na ovaj aranžman, tako da sigurno ima veze sa njihovoim položajem", navodi Radulović.

Analitičari se slažu u oceni da se preuzimanje železare u Smederevu može tumačiti i kao politička odluka doneta u predizbornoj kampanji. Na isti način, stavljanjem u politički kontekst, može se reći da povlačenje MMF-a ostavlja vladu bez ikakve spoljne kontrole trošenja novca na samo nekoliko meseci pred izbore:

"Mi ćemo prisustvovati deljenju para iz budžeta kapom i šakom. Svim slojevima stanovništva – i penzionerima, i zaposlenim u državnoj administraciji, i socijalnim slučajevima", najavljuje Miša Brkić.

"Ovo su čisto političke pripreme za izbore. U takvim situacijama kontrole su nepoželjne – one su poželjne za građane Srbije, međutim, nisu poželjne političkim strankama", smatra Saša Radulović.

Ako je za utehu, MMF je poručio da će nastaviti pregovore sa Srbijom posle izbora nove vlade, a s obzirom na komplikovanu političku scenu u Srbiji, vrlo je izvesno da bi pregovori o formiranju vlade mogli da potraju i mesecima. Drugim rečima, nije nerealno je očekivati da će se nova runda pregovora sa MMF-om održati tek na jesen, a to opet znači još jednu izgubljenu finansijsku godinu.

XS
SM
MD
LG