Linkovi

Pregovori Vlade Srbije i MMF-a


Zvaničnici MMF-a i Vlade Srbije na sastanku u Beogradu

U senci turbulencija i krize Vlade Srbije danas su u Beogradu počeli razgovori srpskih vlasti sa predstavnicima MMF-a o sedmoj poslednjoj reviziji kreditnog aranžmana vrednog tri milijarde evra.

Premijer Srbije Mirko Cvetković upoznao je danas, na početku završne, sedme runde pregovora predstavnike misije MMF-a sa ekonomskom situacijom u zemlji. Premijer je istakao da popravljanje materijalnog položaja zaposlenih u javnom sektoru mora da budu usklađeno sa dogovorenom budžetskom i ukupnom ekonomskom politikom, saopštila je Vlada Srbije.

O pregovorima sa sindikatima i zahtevima za povećanje plata, kao i reformi penzionog sistema, predstavnici MMF razgovarali sa resornim ministrima kao i guvernerom centralne banke Dejanom Šoškićem. Ministar za rad Rasim Ljajić je nakon sastanka poručio da se poboljšanje materijalnog položaja u javnim službama mora rešiti donošenjem zakona.

"Treba na celovit način da se gleda na problem, u mesto da se rešava. Da vidimo koliko imamo para, a mi moramo konačno da se naučimo da trošimo ono što proizvedemo", smatra Ljajić.

Teme razgovora srpskih zvaničnika sa delegacijom MMF-a biće fiskalna, monetarna politika, platnobilansna kretanja kao i ostvarivanje ciljeva ekonomskog programa definisanog tokom prethodnih rundi razgovora. Biće razmotreno i pitanje jačanja okvira za naplatu i restruktuiranje dugova preduzeća, koji bi trebalo da bude utvrđen do kraja meseca.

Inače, od tri milijarde evra, koliko je MMF odobrio Srbiji na ime pozajmice za jačanje deviznih rezervi, do sada je iskorišćeno nešto više od milijardu i po. Misija MMF-a u Beogradu boravi do 23. februara, a kako je najavljeno iz Vlade, u narednih 10 dana razgovaraće se i o mogućnosti dalje saradnje sa tom institucijom.

Za sada je to poitanje potpuno otvoreno. Guverner Dejan Šoškić predlaže obnovu aranžamana, ali da to ne bude finansijski već sporazum iz predostrožnosti. Obnovu aranžmana podržava i državni sekretar u ministarstvu finansija Vuk Đoković koji smatra da bi to doprinelo finansijskoj stabilnosti.

XS
SM
MD
LG