Linkovi

Odnosi Srbije i Mađarske u usponu


Premijeri Mađarske i Srbije, Viktor Orban i Aleksandar Vučić, na konferenciji za novinare u Beogradu (srbija.gov.rs)
Premijeri Mađarske i Srbije, Viktor Orban i Aleksandar Vučić, na konferenciji za novinare u Beogradu (srbija.gov.rs)

Vlade Srbije i Mađarske održale su danas zajedničku sednicu nakon koje je mađarski premijer poručio da je podrška Srbiji u priključenju EU principijelno pitanje za Budimpeštu

Premijeri Srbije i Mađarske Aleksandar Vučić i Viktor Orban najavili su danas mogućnost gradnje železničke pruge Beograd-Budimpešta i Subotica-Segedin-Baja.

Premijeri Aleksandar Vučić i Viktor Orban ocenili su danas, nakon prve prve zajedničke sednice vlada Srbije i Mađarske, da su odnosi dve zemlje u usponu, a gost iz Budimpešte je izrazio je podršku njegove zemlje Srbiji na putu ka članstvu u EU. Po rečima Orbana, u trenutku kada u EU ideja o daljem proširenju nije popularna, Mađarska čini sve što može unutar EU da za Uniju učini prihvatljivim njeno dalje proširenje:

"Potvrdio sam da je za Mađarsku principijelno pitanje podrška Srbiji u priključenju EU. Premijeru Srbije sam potvrdio da ne može doći do takvih konflikata i poteškoća koje, na žalost, u životu uvek dolaze, a koje bi promenile podršku Mađarske članstvu Srbije u EU sve dotle dok i narod Srbije to želi. To je naša moralna obaveza i politika istorijskog zajedništva Srbije i Mađarske."

Aleksandar Vučić je naveo da je na sastanku sa Orbanom razgovarao o konkretnim oblicima saradnje, od toga da se Srbija nada i očekuje podršku Mađarske u evrointegracijama, do najkonkretnijih stvari, poput onih koje obuhvataju izgradnju železničke i putne infrastrukture ili otvaranje većeg broja graničnih prelaza.

A govoreći o gasovodu Južni tok, Viktor Orban je rekao da će Mađarska učestvovati u tom projektu jer želi da poboljša svoju energetsku bezbednost, kao i da njegova zemlja zbog toga ne prihvata ona međunarodna mišljenja koja se protive izgradnji Južnog toka i oduzimaju pravo Madjarskoj da ona o tome odlučuje. Sa druge strane, srpski premijer najavio da će tokom predstojeće posete Moskvi biti reči i o gasovodu:

"7. i 8. jula ću razgovorati sa premijerom Medvedevim i predsednikom Putinom o Južnom toku. Naše radne grupe rade na priremi ugovora, i ono što ćemo pokušati je da, to ne ide uvek lako ili ranije nikada nije bio slučaj, ali gledaćemo što je moguće više stvari da uskladimo sa evropskim pravilima i regulama."

Tokom današnjeg boravka u Beogradu mađarski premijer Viktor Orban se sastao i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, a u okviru posete delegacije Vlade Mađarske održano je više sastanaka ministara i predstavnika ministarstava dveju zemalja i potpisano više bilateralnih sporazuma.

XS
SM
MD
LG