Linkovi

Šmit: Podrška EU integraciji Srbije


Predsednik Srbije Boris Tadić i predsednik Madjarske Pal Šmit razgovaraju na početku današnjeg sastanka u Palati Srbija u Beogradu
Predsednik Srbije Boris Tadić i predsednik Madjarske Pal Šmit razgovaraju na početku današnjeg sastanka u Palati Srbija u Beogradu

Trgovinska razmena Srbije i Mađarske je na relativno visokom nivou i iznosi oko 1,1 milijardi dolara, a kako su danas tokom susreta u Beogradu ocenili predsednici dve zemlje Boris Tadić i Pal Šmit završetak Koridora 10 doneće konkretnu ekonomsku korist Srbiji, ali i Mađarskoj.

Predsednici Srbije i Mađarske Boris Tadić i Pal Šmit istakli su danas značaj integrisanja iugoistočne Evrope u EU i konstatovali da je Mađarska u prošlosti podržavala i da će i u budućnosti nastaviti da podržava evrointegraticije Srbije. Nakon današnjih razgovora u Beogradu Šmit je odao priznanje Beogradu na tome što je u rekordnom roku odgovorio na Upitnik Evropske komisije i izrazio nadu da će Srbija do kraja ove godine dobiti status kandidata za članstvo u EU i započeti pregovore.

Dvojica predsednika su ocenilu da su odnosi Srbije i Madjarske danas na najvišem nivou u novijoj istoriji, navodeći posebno dobru ekonomsku saradnju i međusobnu podršku u regionalnim inicijatvama, prevashodno kada je u pitanju saradanja u Dunavskoj komisiji.
Šmit i Tadić su istakli važnost međusobnog uvažavanja nacionalnih manjina, a srpski predsednik je naglasio da, kao neko ko garantuje najviši nivo poštovanja manjinskih prava u Srbiji, insistira na poštovanju prava srpske manjine u susednim državama:

"To je principijelna pozicija Srbije i to je jedno od uporišnih mesta politike koju vodim u Srbiji i u regionu. Takvom politikom ćemo nastaviti sa upravljamo, kada su u pitanju politički procesi u regionu, stvarajući najbolje moguće okolnosti za potvrdu identiteta svih građana koji žive u našim zemljama."

Predsednici Srbije i Mađarske su se saglasili da treba podržati aktivnosti mešovite naučne komisije čiji je zadatak rasvetljavanje spornih istorijskih dogođaja iz vremena Drugog svetskog rata i potonjeg perioda. Tadić je istakao da, po okončanju tog naučnog procesa, treba odati podršku žrtvama svih strana i ukazao na značaj politike osude svih zločina, kako onih koji su počinjeni u Drugom svetskom ratu, tako i onih tokom ratova 1990-tih.

XS
SM
MD
LG