Linkovi

NVO: Ispuniti međunarodne obaveze


Danas je u Kući ljudskih prava i demokratije u Beogradu predstavljen izveštaj o radu nove vlade u oblasti ljudskih prava i vladavine prava
Danas je u Kući ljudskih prava i demokratije u Beogradu predstavljen izveštaj o radu nove vlade u oblasti ljudskih prava i vladavine prava

Predstavnici nekoliko nevladinih organizacija u Srbiji predstavili Deklaraciju kojom zahtevaju od države da ispuni međunarodne obaveze u poštovanju ljudskih prava

Svetski dan ljudskih dana obeležen je danas i u Srbiji, a direktor Kancelarije za ljudska i manjinska prava Dušan Ignjatović je poručio da se ova prava moraju se poštovati cele godine, a ne samo na današnji dan.

Povodom Svetskog dana ljudskih prava predstavnici nekoliko nevladinih organizacija predstavili su danas je Deklaraciju kojom zahtevaju od države da ispuni međunarodne obaveze u poštovanju ljudskih prava i da zaštiti branioce tih prava u Srbiji. Potpisnici Deklaracije uputili su zahtev nadležnim institucijama da se javno oglase povodom objavljivanja crne liste nevladinih organizacija i medija i da osude taj čin stigmatizacije i linča.

U Kući ljudskih prava u Beogradu danas je, u prisustvu gradonačelnika Dragana Đilasa i ambasadora Velike Britanije i Norveške otvorena biblioteka. Đilas je poručio da će Grad i u narednom periodu nastojati da maksimalno pomaže i sarađuje sa svim organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava:

"Zato i jeste dužnost vlasti da kad jeste vlast uradi sve živo da ojačaju institucije države, da se što više pomogne rad NGO sektora, civilnog sektora, ma koliko onoga koji bio vlast u tom trenutku neke stvari nerviraju koje čuje sa te strane i ne prijaju", istakao je Đilas.

"Pozdravljam brzi napredak u podizanju svesti o ljudskim pravima i osnovnim slobodama. U najvećem slučaju, prava manjina, zaštićena su zakonom, ali to nije uvek prevedeno u praksu ili implementirano dosledno pri sučeljavanju sa izazovima populizma", saopštio je britanski ambasador Majkl Devenport.

Predstavnici Kuće ljudskih prava su takođe istakli da postoji zabrinjavajući trend u razgradnji institucija i rušenja podela vlasti na zakonodavnu, sudsku i izvršnu. Ocenjeno je da je posebno opasna uloga potpredsednika Vlade i ministra odbrane Aleksandra Vučića jer je preuzeo kontrolu nad svim službama bezbednosti u državi i umešao se u rad Tužilaštva i policije, rušeći time ionako slabe institucije države.

A premijer Srbije Ivica Dačić je, posle današnjeg razgovora sa predstavnicima Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj izjavio da se današnji početak sprovođenja sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima sa Kosovom odvija bez problema i da protok robe i ljudi na Merdaru i Jarinju funkicionišu nesmetano. Po oceni Dačića, primenom IBM sporazuma Srbija je stekla veoma značajan kredibilitet u međunarodnim odnosima, što će biti veoma važno pred donošenje odluke Saveta EU o napretku zemlje u evrointegracijama:

"Iz predloga zaključaka može se videti da nikad nije bio povoljniji izveštaj o Srbiji nego što je danas. Da Srbija nikad nije bila bliža datumu za početak pregovora, samim tim i bliža članstvu u EU. Da, shodno tome očekujemo da će na predlog zaključaka biti takav da će omogućiti da u martu se praktično donese odluka o početku pregovora za juni sledeće godine."

Kako je još istakao premijer Srbije da nije primenjen i sproveden sporazum o integrisanom upravljanju prelazima Beograd bi govorio tek o 2014. ili 2015. godini kao vremenu počinjanja pregovora o članstvu, konstatovao je Dačić.
XS
SM
MD
LG