Linkovi

Nikolić: Nećemo dopustiti reviziju istorije


Predsednik Srbije Tomislav Nikolić govori na konferenciji za novinare (arhivski snimak)
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić govori na konferenciji za novinare (arhivski snimak)

Predsednik Srbije je povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta rekao da je Srbija ponosna na svoju antifašističku tradiciju i da neće dopustiti relativizaciju ratnih zločina

U Beogradu je danas na Starom sajmištu obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta, a predsednik Srbije Tomislav Nikolić je na ceremoniji rekao da je potreba da se podseća na strahote holokausta aktuelna u svim demokratskim državama.

Srbija je ponosna na svoju antifašističku tradiciju i doprinos slamanju fašizma i nacizma u Drugom svetskom ratu i neće dopustiti reviziju istorije i relativizaciju ratnih zločina, izjavio je danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić na ceremoniji obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta održanoj kod spomenika na Starom sajmištu.

Nikolić je ukazao da do današnjeg dana u Srbiji nije napravljen kompletan spisak stradalih u Drugom svetskom ratu, a stradalo je više od 16 odsto srpskog stanovništva, dok su tokom četiri godine okupacije Srbije, nad jevrejskim, srpskim i romskim stanovništvom počinjeni stravični zločini:

"Kao što je jevrejski narod bio predmet stigmatizovanja, tako danas pojedinci pokušavaju da bace ljagu na ceo srpski narod. Pojedini istoričari, potpomognuti svetskim medijima, krivicu za Prvi svetski rat neargumentovano pokušavaju da svale na Srbiju. Potrebno nam je više ozbiljnih istraživanja i studija srpske istorije u Prvom, pa i u Drugom svetskom ratu."

Predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije Ruben Fuks je na obeležavanju Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta rekao da svako društvo mora da se suoči sa svojom kompletnom istorijom i naglasio da je istina o Drugom svetskom ratu samo jedna i da tu nema spora:

"Jedino istina može da bude ta koja presuđuje na sve pokušaje da se istorija drugačije opisuje i drugačije tumači. Istina je samo jedna, to nema spora. Izbegavanje potpune istine može da dovede iskrivljavanja tumačenja istorijskih događaja."

Moralna obaveza svih civilizovanih ljudi, bez obzira na veroispovest, je da se sećaju tog najtragičnijeg poglavlja u istoriji čovečanstva, rekao je ambasador Izraela Jozef Levi i podsetio da su Srbi i Jevreji bili žrtve istog rata i na ispravnoj strani istorije
XS
SM
MD
LG