Linkovi

Dačić: Težak udarac pomirenju


Premijer Srbije Ivica Dačić, ministar pravde Nikola Selaković i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor u Skupštini Vojvodine u Novom Sadu.
Premijer Srbije Ivica Dačić, ministar pravde Nikola Selaković i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor u Skupštini Vojvodine u Novom Sadu.

U Srbiji ne jenjava nezadovoljstvo zbog oslobađajuće presude Haškog suda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču

Premijer Ivica Dačić ocenio da je pravi problem u tome što Hrvatska veliča Oluju, i što je presuda tribunala tu akciju učinila legalnom i legitimnom.

Zbog oslobađajuće presude Haškog tribunala hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču Srbija ne sme da potone u samoizolacionizam i kolektivnu paranoju, poručio je danas srpski premijer Ivica Dačić i dodao da je sud u Hagu ovakvom presudom vratio Balkan u devedesete godine prošlog veka i naneo težak udarac procesu pomirenja u regionu. Po oceni Dačića ovo nije oslobađajuća presuda za Gotovinu i Markača, već za Hrvatsku i za akciju Oluja, a istovremeno je dovedeno u pitanje eventualno povlačenje tužbi za genocid koje su Hrvatska i Srbija podnele jedna protiv druge:

"Mi ne možemo sada da pucamo sami sebi u glavu zbog toga što je međunarodna zajednica nepravedna. Ne možemo ni da kukamo kao Kalimero. To je realnost. Da to tako ne bi više nikad bilo moramo da stvorimo jednu jaku državu."

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović primio je danas predstavnike 46 udruženja prognanih iz izbeglih iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine i tom prilikom je izjavio da je tokom susreta izraženo žaljenje što je Hrvatska odlučila da onakvim slavljem na ulicama slavi ubijanje Srba, jer to, po rečima Stefanovića, nije bila proslava povratka generala, već proslava zločina nad Srbima:

"Mi očekujemo da i Republika Hrvatska, ako želi da pokaže iskrenu nameru da se drži međunarodnog prava, ako iskreno želi da postane deo EU i ako želi iskreno da čini nešto za povratak Srba – mora da prvo obezbedi procesuiranje svih onih koji su odgovorni za zločine nad Srbima."

Sinod SPC osudio oslobađanje Gotivine i Markača, ocenivši da je reč o sramotnoj, nečasnoj i nepravednoj presudi, koja veliča zločince i poništava zločine. DSS je pozvala danas građane da potpišu njen proglas kojim se od vlasti traži odustajenje od daljeg puta u EU i proglašavanje političke neutralnosti Srbije, a kako je objasnio lider DSS-a Vojislav Koštunica, ta stranka je odlučila da izađe sa ovakvim zahtevom jer je uverena da je većina građana protiv članstva u EU uprkos onome što rade vlada i državne institucije.
XS
SM
MD
LG