Linkovi

Bramerc: Srbija može više


Predsednik Boris Tadić i glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc razgovaraju na početku sastanka u Predsedništvu Srbije, 11. maja 2011.
Predsednik Boris Tadić i glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc razgovaraju na početku sastanka u Predsedništvu Srbije, 11. maja 2011.

Nema tog napora koji Srbija neće uložiti kako bi završila saradnju sa Haškim tribunalom, poručio je danas predsednik Srbije Boris Tadić, a glavni tužilac Serž Bramerc tvrdi da je "ključ hapšenja" preostale dvojice begunaca u Srbiji.

Srbija može i mora da učini mnogo više radi hapšenja preostale dvojice haških begunaca, rekao je danas glavni tužilac Tribunala u Hagu Serž Bramerc i poručio da hapšenje Mladića i Hadžića nema alternativu. Nakon dvodnevnog boravka u Beogradu i razgovora sa najvišim zvaničnicima Srbije, Bramerc je istakao da je radna hipoteza da se haški begunci nalaze u Srbiji, ali, iako to ne isključuje i druge mogućnosti, ključ za njihovo hvatanje je u Beogradu, smatra Bramerc.

Upitan kako će njegov izveštaj uticati na odluke Evropske unije o daljim koracima Srbije ka EU, haški tužilac je izjavio da je svestan da se te dve stvar često dovode u vezu, kao i da Unija pomno prati njegove izveštaje:

"Mi dajemo objektivnu analizu onoga sto je urađeno i onog na čemu treba više raditi – a to je svakako pitanje begunaca. Na drugima je da donose političke odluke i zaključke", izjavio je Bramerc.

On je rekao i da je na sastanku sa ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem dobio informacije o strukturnim promenama koje su izvršene u policiji.

"Ja sam još jednom ukazao na značaj sveobuhvatnog pristupa kada je reč o potrazi za Mladićem i Hadžićem. Dobio sam uveravanja da će policija imati aktivniji pristup u tome i sada treba videti da li će te strukturne promene doneti rezultate na terenu."

Nema tog napora koji Srbija neće uložiti kako bi završila saradnju sa Haškim tribunalom, izjavio je predsednik Srbije Boris Tadić posle susreta sa Bramercom i dodao da veruje da ni kod glavnog tužioca ne postoji, nikakava dilema po tom pitanju:

"Mi ćemo nastaviti da činimo sve što je u našoj moći i ukoliko su Ratko Mladić i Goran Hadžić na teritoriji Srbije biće uhapšeni od strane naših institucija. Ukoliko nije srpske istražne institucije će doprineti njihovom lociranju i hapšenju na drugim teritorijama. Ponašamo se kao da je u Srbiji, uzimamo sa punom ozbiljnošću sugestije i informacije kao da je u Srbiji", istakao je predsednik Tadić.

A kako je novinarima rekao srpski ministar policije, sastanak sa Bramercom nije bio spektakularnog karatera, pri čemu je haškog tužioca, po rečima Ivice Dačića interesovalo to da li sve službe koje rade na lociranju haških optuženika imaju zajedničku integrisanu strategiju i saradnju, kao i da li sarađuju policijske službe i pravosudni organi.

Tokom jučerašnjeg dana Serž Bramerc se sastao i sa specijalnim tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem i tom prilikom je bilo reči o dodatnim merama za sprečavanje delovanja mreže pomagača haških begunaca, a haški tužilac se interesovao i za zakon o oduzimanju imovine i načinima na koje se može primeniti u Srbiji.

XS
SM
MD
LG