Linkovi

Hadžić izručen Hagu


Zatvorski centar u Sheveningenu.
Zatvorski centar u Sheveningenu.

Poslednji haški optuženik Goran Hadžić prebačen je danas u pritvorsku jedinicu Tribunala u Hagu, a ministarka pravde Snežana Malović je izjavila da će Srbija nastaviti saradnju sa ovim sudom kroz razmenu dokumenata. kao i da će sama nastaviti da procesuira optužene za ratne zločine.

Samo dva dana nakon hapšenja, poslednji haški optuženik Goran Hadžić je transferovan u Hag. Najbržem izručenju doprinela je odluka Hadžića da ne ulaže žalbu na odluku o isporučenju Tribunalu u Hagu, na osnovu čega je, nakon jutrošnje posete majci u Novom Sadu i odlaska na očev grob, ovaj haški optuženik prebačen u Holandiju.

Prethodno, ministarka pravde Snežana Malović je potpisala odluku o izručenju, a na konferenciji za novinare održanoj tim povodom, ona je izjavila da je ovim činom okončano najteže poglavlje u saradnji sa Haškim tribunalom kao i da je hapšenjem Hadžića Srbija iskazala svoju doslednost i posvećenost poštovanju zakona i principa međunarodne pravde:

"Činjenica da su za vreme mandata ove vlade uhapšeni najtraženiji begunci Ratko Mladić, Goran Hadžić i Radovan Karadžić ukazuje na našu neosporivu posvećenost poštovanju zakona, suočavanju sa prošlošću i pomirenju u regionu", istakla je Malović.

Inače, specijalni avion sa Goranom Hadžićem je stigao u Roterdam oko 14,30, a već oko 16 časova on je prebačen u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala u Sheveningenu, gde će provesti jedan dan u izolaciji. Prvo pojavljivanje Gorana Hadžića pred sudom zakazano je za ponedeljak u 16 sati.

XS
SM
MD
LG