Linkovi

Grčka podržava kandidaturu Srbije


Grčki ministar spoljnih poslova Stavros Lambrinidis i predsednik Srbije Boris Tadić tokom susreta u Beogradu

Posle današnjih razgovora u Beogradu, grčki šef diplomatije Stavros Lambrinidis je nastavio mini turneju posetom Prištini, na šta je njegov domaćin, srpski ministar inostranih poslova poručio da je on, "kao dobar prijatelj Srbije dobrodošao u svaki deo Srbije".

Ocenjujući da bi srpsko dobijanje kandidature za članstvo u EU imalo značaja i za stabilnost celog regiona, grčki ministar spoljnih poslova Stavros Lambrinidis je izjavio da je pravedno da Srbija u decembru dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i da će njegova zemlja to podržati. Tokom današnjeg boravka u Beogradu Lambrinidis je ponovio da je stav Grčke po pitanju Kosova nepromenjiv i da Atina ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost:

"Kosovo je evropsko pitanje i zahteva evropsko rešenje. Mi pozdravljamo dijalog koji je započeo pod pokroviteljstvom Evropske unije – to je pravi put kojim treba ići i mi ulažemo sav napor i trud i nadu u taj proces. Evropa treba da ceni konstruktivno učešće Srbije."

Posle susreta za grčkim kolegom šef srpske diplomatije Vuk Jeremić je, govoreći o kandidaturi za članstvo u EU, poručio da će Srbija nastaviti da čini sve kako bi tu kandidaturu i dobila. Ali ukoliko se to u decembru ne dogodi, neće biti smak sveta, kaže Jeremić:

"Mi ćemo nastaviti da se ponašamo u skladu sa našim opredeljenjima i našim vrednostima. Mislim da je u prethodnom vremenu postalo više nego jasno kakva su to naša opredeljenja, koje su to naše vrednosti i šta su nam ciljevi."

Tokom današnjeg boravka u Beogradu Lambrinidis se sastao i sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i tokom razgovora je konstatovano da su odnosi dve zemlje na visokom nivou i da postoji potencijal za unapređenje ekonomske saradnje. Kako se ističe u saopštenju Pres službe predsednika Srbije Tadić je zahvalio Lambrinidisu na principijelnoj podršci Grčke evropskim integracijama Srbije i očuvanju njenog teritorijalnog integriteta.

XS
SM
MD
LG