Linkovi

Stefanović: U četvrtak izbor nove vlade


Nebojša Stefanović, predsednik Skupštine Srbije

Dok poslanici Skupštine Srbije raspravljaju, u Vojvodini se priprema prekomponovanje političke scene.

Predsednik parlamenta Nebojša Stefanović za sutra je zakazao posebnu sednicu na kojoj će biti izabrana nova vlada Srbije, a dok poslanici raspravljaju, u Vojvodini se priprema prekomponovanje političke scene u Novom Sadu i drugim gradovima i opštinama tako što bi SPS raskinula uspostavljene lokalne koalicije SPS-a i DS-a.

Poslanici Skupštine Srbije izabrali su danas članove Republičke izborne komisije i zamenike generalnog sekretara Skupštine, a za sutra posle podne predsednik parlamenta Nebojša Stefanović je zakazao posebnu sednicu na kojoj bi trebalo da bude izabrana nova vlada.

U senci današnje skupštinske rasprave, lider URS-a Mlađan Dinkić je najavio da se priprema prekomponovanje lokalne političke scene u nekoliko opština i gradova u Vojvodini. Na zahtev naprednjaka, razmatra se mogućnost da se Novom Sadu, Kikindi, Somboru i još nekim mestima formiraju lokalne samouprave koje bi sledile koaliciju na republičkom nivou.

Preduslov da bi se to dogodilo je da SPS raskine koaliciju sa demokratama koje su već formirane u ovim gradovima i zajedno da naprednjacima i URS-om formira novu lokalnu većinu. Posle formiranja pokrajinske vlasti i odluke da DS-a ne ide u koaliciju sa SPS-om, očito je da više ne postoji politički blok između socijalista i demokrata, izjavio je funskcioner SPS-a Dušan Bajatović:

“Naši koalicioni partneri – i SNS i URS i drugi žele da se lokalne vlasti, tamo gde je to moguće, upobode sa onom političkom voljom koja postoji i na nivou Republike. Svugde tamo gde procenimo da je to racionalno verovatno će se takve stvari i dogoditi.”

Siguran sam da neće u svim gradovima doći do prekomponovanja, ali tamo gde postoji loša saradnja pretpostavljam da će do toga doći. I apsolutno je sigurno da je Dragan Đilas dobio ogromnu podršku Beograđana i bilo bi nelegitimno čak i razmišljati a kamoli ići na bilo kakve promene u Beogradu”, ističe Mladjan Dinkić.

Sa druge strane, predsednik vojvođanske Vlade Bojan Pajtić smatra da se pravljenjem novih koalicija u vojvođanskim gradovima i opštinama ne rešavaju problemi, već se uspostavlja nestabilnost, a problemi ne rešavaju:

I ako namerava da umesto da se bavi rešavanjem problema građana, ruši stabilne lokalne samouprave u kojima je gradonačelnik iz neke druge stranke koja je pobedila, a koja nije u većinskoj koaliciji u Republici, neka mu je Bog u pomoći. Jer on ne zna šta radi.”

A prema podacima organizacije Transparentnost Srbija za osam dana ističe obaveza političkih stranaka da na svojim sajtovim objave imena donatora čiji su prilozi veći od prosečne mesečne zarade u Srbiji, odnosno od oko 38.000 dinara. Po podacima koje je izneo programski direktor Transparentnosti Nemanja Nenadić stranke u Srbiji nisu objavile imena 120 donatora koji su za finansiranje izbornih kampanja priložili više od 109 miliona dinara.

Nadležni organi treba da pročešljaju izveštaje stranaka o finansiranju kampanje, dodao je Vladimir Goati i objasnio da je to veoma važno jer takvim tajnim finansiranjem pojedinih partija uticajni ljudi iz senke žele da ostvare redistribuciju uticaja na političkoj sceni.

Komentari (6)

Ovaj forum je zatvoren
XS
SM
MD
LG