Linkovi

Stefanović: U četvrtak izbor nove vlade


Nebojša Stefanović, predsednik Skupštine Srbije
Nebojša Stefanović, predsednik Skupštine Srbije

Dok poslanici Skupštine Srbije raspravljaju, u Vojvodini se priprema prekomponovanje političke scene.

Predsednik parlamenta Nebojša Stefanović za sutra je zakazao posebnu sednicu na kojoj će biti izabrana nova vlada Srbije, a dok poslanici raspravljaju, u Vojvodini se priprema prekomponovanje političke scene u Novom Sadu i drugim gradovima i opštinama tako što bi SPS raskinula uspostavljene lokalne koalicije SPS-a i DS-a.

Poslanici Skupštine Srbije izabrali su danas članove Republičke izborne komisije i zamenike generalnog sekretara Skupštine, a za sutra posle podne predsednik parlamenta Nebojša Stefanović je zakazao posebnu sednicu na kojoj bi trebalo da bude izabrana nova vlada.

U senci današnje skupštinske rasprave, lider URS-a Mlađan Dinkić je najavio da se priprema prekomponovanje lokalne političke scene u nekoliko opština i gradova u Vojvodini. Na zahtev naprednjaka, razmatra se mogućnost da se Novom Sadu, Kikindi, Somboru i još nekim mestima formiraju lokalne samouprave koje bi sledile koaliciju na republičkom nivou.

Preduslov da bi se to dogodilo je da SPS raskine koaliciju sa demokratama koje su već formirane u ovim gradovima i zajedno da naprednjacima i URS-om formira novu lokalnu većinu. Posle formiranja pokrajinske vlasti i odluke da DS-a ne ide u koaliciju sa SPS-om, očito je da više ne postoji politički blok između socijalista i demokrata, izjavio je funskcioner SPS-a Dušan Bajatović:

“Naši koalicioni partneri – i SNS i URS i drugi žele da se lokalne vlasti, tamo gde je to moguće, upobode sa onom političkom voljom koja postoji i na nivou Republike. Svugde tamo gde procenimo da je to racionalno verovatno će se takve stvari i dogoditi.”

Siguran sam da neće u svim gradovima doći do prekomponovanja, ali tamo gde postoji loša saradnja pretpostavljam da će do toga doći. I apsolutno je sigurno da je Dragan Đilas dobio ogromnu podršku Beograđana i bilo bi nelegitimno čak i razmišljati a kamoli ići na bilo kakve promene u Beogradu”, ističe Mladjan Dinkić.

Sa druge strane, predsednik vojvođanske Vlade Bojan Pajtić smatra da se pravljenjem novih koalicija u vojvođanskim gradovima i opštinama ne rešavaju problemi, već se uspostavlja nestabilnost, a problemi ne rešavaju:

I ako namerava da umesto da se bavi rešavanjem problema građana, ruši stabilne lokalne samouprave u kojima je gradonačelnik iz neke druge stranke koja je pobedila, a koja nije u većinskoj koaliciji u Republici, neka mu je Bog u pomoći. Jer on ne zna šta radi.”

A prema podacima organizacije Transparentnost Srbija za osam dana ističe obaveza političkih stranaka da na svojim sajtovim objave imena donatora čiji su prilozi veći od prosečne mesečne zarade u Srbiji, odnosno od oko 38.000 dinara. Po podacima koje je izneo programski direktor Transparentnosti Nemanja Nenadić stranke u Srbiji nisu objavile imena 120 donatora koji su za finansiranje izbornih kampanja priložili više od 109 miliona dinara.

Nadležni organi treba da pročešljaju izveštaje stranaka o finansiranju kampanje, dodao je Vladimir Goati i objasnio da je to veoma važno jer takvim tajnim finansiranjem pojedinih partija uticajni ljudi iz senke žele da ostvare redistribuciju uticaja na političkoj sceni.
XS
SM
MD
LG