Linkovi

Potpisan socijalni sporazum


Premijer Cvetković potpisuje socijalno-ekonomski sporazum za 2011. sa predstavnicima sindikata.
Premijer Cvetković potpisuje socijalno-ekonomski sporazum za 2011. sa predstavnicima sindikata.

Predstavnici dva reprezentativna sindikata, poslodavaca i Vlade Srbije potpisali su danas, posle nekoliko nedelja pregovanja, Socijalni sporazum za 2011. godinu. Osim što određuje najnižu cenu rada, ovaj sporazum, po oceni potpisnika, obezbeđuje i socijalnu stabilnost, koja je sada neophodna Srbiji.

Simbolično, pred prvomajski praznik rada, predstavnici Vlade, sindikata i poslodavaca potpisali su Socijalno sporazum, kojim se predviđa da minimalna cena rada bude 102 dinara za radni sat, na osnovu čega će i najniža zarada od 1. juna biti 17.700 dinara. Vlada je preuzela obavezu da iz budžetskih sredstava pokrije neuplaćeni radni staž kao i da podsticajima i subvencijama iz budžeta utiče na razvoj privrede.

Ovim je, po oceni premijera Mirka Cvetkovića napravljen veliki korak ka ostvarivanju socijalne stabilnosti, a time su stvorene su pretpostavke da se i budući problemi rešavaju kroz dijalog i kolektivno pregovaranje:

"Sve strane potpisnice su svesne značaja ovog trentuka i naših evropskih integracija kao dugoročnog cilja, a gde najviše stvari moramo da postignemo u ovoj godini, tako da je potrebno da imamo mirnu situaciju u kojoj će svaka strana moći da da svoj maksimum", istakao je Cvetković.

Sporazumom se vlada obavezala i da obezbedi snadbevanje tržišta najznačajnijih životnih namirnica i energenata po stabilnim cenama, kao i da interveniše u slučaju narušavanja odnosa između tržišnih cena ovih proizvoda i zarada zaposlenih.

A kako je rekao predsednik Samostalnog sindikata Srbije povećanje najniže cene radnog sata sa 95 na 102 dinara praktično će značiti opšte povećanje zarada za nešto više od sedam procenata:

"Ono što je vrlo značajno za sve je da će velika sredstva iz Budžeta biti usmerena prema privredi i realnom sektoru, i to daje određenu nadu i šansu za nove investicije i otvaranje novih radnih mesta. Ali i za one radnike koji sada rade – da će im se omogućiti više posla", kaže Ljubisav Orbović.

Po rečima predsednika Unije poslodavaca Nebojše Atanackovića vlada je preuzela na sebe značajaniji deo posla, mnogo veći nego druga dva socijana partnera. Kako je ocenio Atanacković realizacija Socijalnog sporazuma treba da dovede i do efikasnije države u celini.

XS
SM
MD
LG