Linkovi

Skupština Srbije o izmenama Zakona o ministarstvima

  • Rade Ranković

Vanredno zasedanje Skupštine Srbije na kome se raspravlja o izmenama Zakona o ministarstvima održano je danas, a kao i do sada sednica parlamenta je protekla u burnoj atmosferi i prepucavanju vladajućih i opozicionih poslanika.

Poslanici Skupštine Srbije raspravljali su danas o Vladinom predlogu izmena Zakona o ministarstvima, ali su se u žučnoj polemici između vlasti i opozicije čule brojne međusobne optužbe – od toga gde letuje lider LDP-a Čedomir Jovanović, do toga da li je poslanicima potreban alko-test.

I u samoj diskusiji o zakonu i predstojećoj rekonstrukciji Vlade mišljenja su ostala dijametralno suprotna – poslanici SNS-a smatraju da promene Zakona o ministarstvima nisu sitne i kozmetičke, već krupne i treba da doprinesu boljem funkcionisanju državne uprave i životu građana Srbije.

Lider SNS-a i potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić je u obraćanju medijima u Skupštini poručio da neće biti premijer Vlade bez izbora, a kako je rekao on će Predsedništvu SNS-a predložiti imena dva nova ministra u budućoj Vladi.

"Predložiću kao kandidata ministra poljoprivrede redovnog profesora Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Draga Glamočića i za ministra privrede Sašu Radulovića. Da li će Predsedništvo SNS usvojiti taj moj predlog videćemo. Što se toga tiče SNS je svoj deo posla završila. Ni jedan od pomenutih ljudi, kao i Lazar Krstić nisu članovi SNS", rekao je Vučić.

Sa druge strane, za Demokratsku stranku vlada Ivice Dačića je pala i, kako je rekao šef Poslaničke grupe DS-a Borislav Stefanović, sada se formira nova vlada Aleksandra Vučića. Po njegovim rečima, vlastima je trebalo šest meseci da bi promenili samo jednu rečenicu u Zakonu o ministarstvima da se Ministarstvo privreda i finansija sada deli na dva dela.

"Ono što je suština i što je najveći problem je što ova Vlada nema nikakvu stručnost, nema program, nema plan, ne znamo šta će oni da rade. Danas mi ne znamo ni ko su budući ministri. Danas je jedan dan pre izbora nove Vlade, s obzirom da je ona prošla Vlada Ivice Dačića pala", poručio je Stefanović.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović je rekao da liberali insistiraju na vladi od 12 ministarstava i dodao da rekonstrukcija vlade predstavlja kupovinu vremena sa velikim posledicama i maltretiranje Srbije.

"Kroz rekonstrukciju Vlade nisu dati odgovori na ključne probleme zemlje. Prvo, ne govori se o skonomskom zaokretu, a ekonomija nam je u dubokoj krizi i ona se više ne može pravdati problemima u svetu. Ne vidi se nova politika u oblasti obrazovanja, zdravstva", kaže Jovanović.

Dojučerašnji koalicioni partneri u Vladi – poslanici Ujedinjenih regiona Srbije su podneli nekoliko amandmana na predlog izmena Zakona o ministarstvima, između ostalog i da se Ministarstvo finansija i privrede ne razdvaja.

Iz DSS-a su poručili da neće podržati izmene Zakona o ministarstvima, niti će podnositi amandmane, a šef Poslaničke grupe DSS-a Slobodan Samardžić je ocenio da bi bilo bolje da se izašlo na prevremene izbore pre šest meseci, kada se počelo sa pričom o rekonstrukciji Vlade.
XS
SM
MD
LG