Linkovi

Cvetković: Bez detalja o rekonstrukciji


Cvetković: U Vladi trećina novih ljudi
Cvetković: U Vladi trećina novih ljudi

Iako je za kraj prethodne nedelje najavljivao više informacija o rekon-strukciji Vlade, premijer Mirko Cvetković ni danas nije otkrio sve karte – osim da će, uprkos smanjenju broja ministarstava sa 24 na 17 – uštede koje će se time ostvariti biti simbolične.

Cvetković nije želeo da govori imena novih ministara – osim da će on lično, uz premijersku, obavljati i funkciju ministra finansija umesto dosadašnje ministarke Dijane Dragutinović. Premijer kaže da će u vladi biti trećina novih ljudi, a kao jedno od novih lica pominje se potpredsednik Demokratske stranke Dušan Petrović, koji bi po tvrdnjama beogradskih medija trebalo da preuzme resore trgovine i poljoprivrede od Slobodana Milosavljevića i Saše Dragina.

Kao jedini sigurni ministri iz redova demokrata pominju se ministar od-brane Dragan Šutanovac, ministarka pravde Snežana Malović, ministar za Kosovo Goran Bogdanović kao i šef diplomatije Vuk Jeremić.

Kako je danas rekao lider socijalista Ivica Dačić u rekonstruisanoj Vladi ostaju svi ministri iz koalicije SPS-PUPS Jedinstvena Srbije osim Petra Škundri-ća, koji je, po rečima Dačića žrtva koju je SPS morao da podnese u rekonstruk-ciji Vlade i sažimanju ministarstava unutar koalicije.

Bez ministarske fotelje, sva je prilika, ostaće i Svetozar Čiplić koji se starao o ljudskim pravima kao i Nebojša Bradić, ministar kulture, koga bi, po tvrdnjama medija, trebalo da nasledi bivši predsednik Skupštine i funkcioner G17 Plus Predrag Marković.

"Broj članova vlade smanjen je ne zato što su ministri loše radili, nego da bi vlada bila efikasnija", izjavio je Mirko Cvetković i najavio usvajanje novog kodeksa rada vlade koji će ograničavati samostalno istupanje ministara u javnosti.

Predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović izjavila je da rasprava o rekonstrukciji može da počne čim u parlament stignu predložene izmene Zakona o Vladi, kao i da procedura u Skupštini može da se završi do idućeg ponedeljka, kada bi i novi sastav Vlade mogao da počne sa radom.

Ipak, to ne zadovoljava opoziciju koja nastavlja da kritikuje ovakvu re-kontrukciju i poručuje da će nov kabinet biti gori od starog jer će nastaviti da vodi podjednako lošu politiku.

XS
SM
MD
LG