Linkovi

SAD čestitale Dačiću


Ambasadorka SAD u Srbiji, Meri Vorlik
Ambasadorka SAD u Srbiji, Meri Vorlik

Kako je istakla ambasadorka Meri Vorlik SAD će nastaviti da sarađuju sa novom vladom i podržvaju napore da Srbija postane članica EU.

Čestitke povodom izbora za novog premijera Srbije Ivici Dačiću stigle su, kako iz država regiona, tako i od ruskog premijera Dmitrija Medvedeva, nemačke kancelarke Angele Merkel, dok je u ime SAD podršku novoj vladi uputila ambasada u Beogradu. Kako je istakla ambasadorka Meri Vorlik Sjedinjene Države će nastaviti da sarađuju sa novom vladom i podržvaju napore da Srbija postane članica Evropske unije:

"Znamo da je veliki posao pred vladom naročito kad je reč o nastavku izgradnje jakih regionalnih veza. Veliki posao je pomak u dijalogu sa Prištinom, kao i da se nastavi sa izgradnjom jakih institucija."

A o novoj Vladi danas je govorio i bivši predsednik Srbije i lider DS-a Boris Tadić, koji je je danas s predsednikom Republike Srpske posetio "Školu prijateljstva" na Tari. Uz ocenu da ga ekspoze novog premijera podseća na ekspoze bivšeg premijera Mirka Cvetkovića posle rekonstrukcije vlade, Tadić je rekao da ekspoze premijera Ivice Dačića nije dao odgovor na pitanje kako će vlada rešavati ekonomske probleme. Vladajuća koalicija iznosi lažne podatke o budžetskom deficitu koji iznosi 5,7, a ne sedam odsto, rekao je Boris Tadić:

"Ne govori se i nije istina o ekonomskoj situaciji u Srbiji. Nema razloga da se ona prikazuje lošijom nego što jeste, dovoljno je teška. Ali nema ni jednog razloga da se ne iznose tačni podaci. I ovoj vladi će biti teško kao što je bilo i prethodnoj i verujem da ćemo i u narednim godinama morati da rešavamo vrlo teške probleme."

Govoreći o situaciji Demokratskoj stranci, Tadić je rekao da je sve što čini Dragan Đilas i njegova odgovornost i da od njega, kao i od Vuka Jeremića očekuje da poštuju stranačku disciplinu i statut stranke. Lider demokrata je rekao da se nada da u DS-u neće biti podela, a na pitanje da li će biti izborne skupštine DS-a, Tadić je poručio da će o tome odlučivati stranački organi. Ako do toga i dođe, Tadić je izjavio da se nada da će njegova politika opet pobediti.
XS
SM
MD
LG