Linkovi

Nova vlada Srbije položila zakletvu


Članovi Vlade Srbije su danas u Skupštini položili zakletvu, čime je počeo da teče mandat kabineta Ivice Dačića.

Izborom u Skupštini i polaganjem zakletve nova Vlada Srbije predvođena premijerom Ivicom Dačićem stupila je danas na dužnost. Nova vlada je održala i prvu sednicu,

Srbija je danas, posle više od dva meseca dobila novu Vladu – glasovima 142 poslanika u Skupštini Srbije je izglasana nova vlada, nakon čega su premijer i novi ministri položili zakletvu. Podršku novoj vladi dala je parlamentarna većina okupljena oko SNS-a, SPS-a i URS-a, protiv izbora nove vlade bila su 72 poslanika opozicije, dok je 26 poslanika bilo odsutno.

U prvom obraćanju javnosti posle izbora, novi premijer je istakao da je svestan toga da će građani rad Vlade ocenjivati upravo po uspešnosti u ekonomskom oporavku, a upravo bez ekonomskog oporavka nijedan od ciljeva nove Vlade neće biti ostvaren, poručio je Dačić. On je novinare obavestio i da je razgovorao telefonom sa evropskom komesarkom za bezbednost Ketrin Ešton i da su se dogovorili da se sastanu krajem avgusta, posle godišnjih odmora:

“Ona je izrazila zadovoljstvo, uputila čestitke povodom formiranja vlade i izrazila je spremnost na dalju saradnju, jednu dobru političku volju za otvaranje evropske perspektive Srbije. I u tom smisli će sigurno jedan od glavnih zadataka naše vlade biti i nastavak evropskog puta i zalaganje za rešavanje najtežih državnih i nacionalnih pitanja.”

Prvi potpredsednik vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić poručio je da će Srbija biti bezbedna zemlja i da je cilj svih u vladi donošenje promena:

“Želim da vam kažem da će Srbija biti bezbedna zemlja i da će borba protiv kriminala i korupcije ići s vrha a ne od onih koji su manje krivi pa da čekamo dugo na one koji su najveći krivci za sve što nas je snašlo.”

“Ono na čemu ćemo mi zasnivati našu politiku jeste da ćemo pomoći svima onima koji su mali a brojni i ugroženi. Da li su to zanatlije, da li su to mala preduzeća, da li su to siromašni gradjani, nezaposleni, da oni ne osete ili da što manje osete teret ove krize”, poručio je Mladjan Dinkić, ministar finansija i poljoprivrede.

A parlamentarna opozicija, koju predvode tri stranke – DS, DSS i LDP je ocenila da je premijer ostao dužan da odgovori na krucijalna pitanja, poput toga da li će se država dodatno zaduživati i hoće li na mala vrata privatizovati Telekom:

“Verovatno će vlada imati vremena da sačini jedan ozbiljan program i da onda sa punom odgovornošću i iskrenošću, izadje pred skupštinu i naravno pred javnost i da onda vidi možemo li mi iz toga izaći”, navodi Dragoljub Mićunović, šef poslaničkog kluba DS.

Ovaj ekspoze, on je pun nepomirljivih stvari. Pun protivrečnosti. Pun stvari koje se ne mogu pomiriti jedna s drugom i koje ne mogu da idu jedna s drugom. Ja mislim da vi to nećete uspeti, gospodine Dačiću i da vam je, kako bi narod rekao, Bog otac”, konstatovao je Slobodan Samardžić, šef poslaničkog kluba DSS.

A nakon polaganja zakletve, danas je izvršena i primopredaja vlasti između starog i novog premijera, posle čega je održana i prva sednica nove vlade. Na sednici je izbran novi generalni sekretar vlade, razrešeni su državni sekretari u ministarstvima iz prethodnog saziva, a dogovoreno je i da se ubuduće, osim u izuzetnim situacijama, prekine praksa održavanja telefonskih sednica.
XS
SM
MD
LG