Linkovi

Ljajić u vladi, Delević odbila ponudu SNS


Ljajić: Teška odluka
Ljajić: Teška odluka

Za razliku od Milice Delević, koja je prihvatila stav DS i odbila ponudu naprednjaka, Ljajić opredelio da prihvati poziv SNS-a

Nova vlada Srbije biće formirana sredinom iduće nedelje i imaće 18 članova i najverovatnije 16 resora, saopštio je danas v.d. predsednika SNS-a Aleksandar Vučić. Kako je rekao na današnjoj konferenciji za novinare, pozitivan odgovor na poziv da uđu u vladu dali su i lideri bošnjačke manjine – pa će Sulejman Ugljanin dobiti potpredsedničko mesto i nastaviće da vodi Kancelariju za održivi razvoj, dok će lider SDPS-a Rasim Ljajić uz potpredsedničko mesto voditi i ministarstvo za unutrašnju i spoljnu trgovinu, telekomunikacije i informaciono društvo.

Za razliku od Milice Delević, koja je prihvatila stav Demokratske stranke i odbila ponudu naprednjaka, Ljajić se uprkos protivljenju demokrata opredelio da prihvati poziv SNS-a i ipak uđe u vladu.

"Ono što je važno je da smo napravili dogovor sa Sulejmanom Ugljaninom i Rasimom Ljajićem, da će vlada imati širu podršku u Skupštini Srbije. Veoma je važno to zbog neophodnih reformi koje su pred nama, zbog velikih promena koje ćemo morati da sprovedemo, i zbog stabilnosti same države. A naravno i zbog odnosa koji pokazujemo prema pripadnicima nacionalnih manjina", naveo je Vučić.

Sam Rasim Ljajić je objasnio da je vrh SDPS-a jednoglasno doneo odluku o ulasku u novu vladu, ali je, kako je objasnio to bila jako teška odluka koja je i moralno diskutabilna. Ipak, biralo se između opstanka i nestanka same stranke, rekao je Ljajić i dodao da ostaje spreman da i dalje sarađuje sa DS-om:

"Mi ostavljamo otvorena vrata za saradnju sa Demokratskom strankom. Vi sami znate koliko sam učinio napora da ova odluka nude doneta na način jednog dogovora. Mislio sam da ova odluka može biti i u interesu Demokratske stranke. I dalje ostajem pri tome, i onog trenutka kada je rečeno da mi donesemo tu odluku, ja nisam imao dilemu kakva će odluka organa stranke biti."

A kako je danas na svom Tviter profilu poručio lider URS-a i budući ministar ekonomije i finansija Mlađan Dinkić, ulazak u vladu vidi kao veliku životnu šansu i priliku da popravi mnoge stvari u javnim finansijama i privredi. Posle izbora za asistenta na Ekonomskom fakultetu 1990-te i imenovanja za guvernera 2000-te, Dinkić je istakao da mu je ovo treća velika šansa, kojom će, između ostalog i da promeni mnoge predrasude i zablude o njemu.
XS
SM
MD
LG