Linkovi

Rad na platformi za pregovore sa Kosovom


Premijer Srbije Ivica Dacic i stalni koordinator UN u Srbiji Vilijam Infante u Beogradu 24. oktobra 2012.
Premijer Srbije Ivica Dacic i stalni koordinator UN u Srbiji Vilijam Infante u Beogradu 24. oktobra 2012.

Premijer Srbije kaže da platforma mora da bude dovoljno fleksibilna kako bi se uopšte nastavili razgovori s Prištinom, ali i ističe da postoji "crvena linija".

Današnji sastanak državnog vrha Srbije bio je, između ostalog posvećen i problemu Kosova i Metohije, ali je još rano očekivati da platforma za pregovore Beograda i Prištine bude brzo gotova, poručili su danas i predsednik i potpredsednik srpske vlade Ivica Dačić i Aleksandar Vučić.

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi obećao je na današnjem sastanku sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem pomoć Vašingtona u nastavku dijaloga Beograda i Prištine kako bi ti pregovori bili što konstruktivniji. Takođe, Kirbi je potvrdio dolazak američke državne sekretarke Hilari Klinton u Beograd naredne nedelje.

Potprednik srpske Vlade Aleksandar Vučić nije želeo da otkrije kog dana Klintonova stiže u Srbiju, a govoreći o evrointegracijama, on je ocenio da se Srbija nalazi na evropskom putu i da će do juna iduće godine dobiti datum za početak pregovora sa EU.

Vučić je izjavio i da je Kosovo najveći bezbednosni izazov Srbije, a kako je dodao, današnji sastanak državnog vrha biće posvećen i pitanju Kosova. Po njegovim rečima još nije određen sastav delegacije koja će razgovarati sa predstavnicima Prištine, ali će, kako je rekao Vučić, ona svakako biti podignuta na viši nivo:

“Dobili smo određene ideje, nazvao bih određenom vrstom nacrta i danas o tome treba da razgovaramo, i razgovaraćemo tek. Tako da nije realno da očekujete da danas imate platformu ili nešto kao gotov akt.”

I premijer Srbije je istakao da je još rano govoriti o konačnoj verziji platforme sa pregovore o Kosovu. Platforma mora da bude dovoljno fleksibilna kako bi se uopšte nastavili razgovori sa Prištinom, objasnio je Ivica Dačić i ponovio da postoji i crvena linija ispod koje Srbija neće ići u pregovorima:

“Ovde treba odvojiti dva pitanja – a to su predlozi za konačno rešenje problema Kosova i ono o čemu sam ja više razgovarao, to je ono i što je napisano u stavovima Saveta EU, a to je da se pokuša, do nekog konačnog rešenja, što veća relaksacija i vidljiv napredak u odnosima Beograda i Prištine”, kaže Dačić.

Šef poslaničke grupe DSS-a Slobodan Samardžić izrazio je zabrinutost da će Vlada napraviti platformu za pregovore o Kosovu bez osnovnog dokumenta o kojem bi raspravljale parlamentarne stranke. DSS je danas predala Ustavnom sudu predlog za ispitivanje uredbi iz dijaloga Beograda i Prištine uz ocenu da su one nezakonite i u suprotnosti sa Ustavom Srbije.
XS
SM
MD
LG