Linkovi

Narodna skupština bira vladu Srbije


Mandatar za sastav nove vlade je Srbiju definisao kao državu socijalne pravde koja počiva na solidarnosti.

Mandatar za sastav nove vlade Ivica Dačić predstavio je večeras u Skupštini Srbi-je program Vlade u kome je Srbiju definisao kao državu socijalne pravde koja počiva na solidarnosti. Neće biti smanjivanja i plata i penzija, nezaposlenost i siromaštvo su ključni problemi rekao je Dačić i poručio da finansijski sektor mora više da učestvuje u oživljavanju privrede.

Ekonomska politika nove vlade neće zasnivati na pozivima građanima da štede i stežu kaiš, rekao je Dačić i dodao da vlast i finansijski sektor moraju da dele sudbinu naroda. Budući premijer je pozvao zaposlene i poslodavce na socijalni dogovor i najavio da vlada priprema program oporavka javnih finansija sa kojim će izaći do septembra:

"Sa jedne strane mere moraju biti radikalne, u pravcu smanjivanja birokratije i eliminisanje troškova države. A sa druge strane socijalno odgovorne u pogledu zaštite najugroženijih slojeva stanovništva. Vlada Srbije nastaviće razgovore sa MMF-om, Svetskom bankom i drugim mešunarodnim finansijskim institucijama u cilju postizanja makroekonomske stabilnosti i održivog privrednog razvoja."

Nova Vlada će, po najavama mandatara nastaviti da održava bliske veze sa Republikom Srpskom, neće priznati nezavisnost Kosova, prihvatiće rezultate dosadašnjih pregovora Beograda i Prištine i spremna je na nastavak dijaloga bez uslovljavanja, istakao je večeras lider SPS-a i mandatar Ivica Dačić. Kao važan cilj budući premijer je posebno istakao nastavak evropskih integracija zemlje:

"Ispunjavanje uslova za prijem Srbije u EU treba smatrati delanjem za opšti civilizacijski napredak naše zemlje. Naš cilj je ubrzanje procesa evropskih integracija uz maksimalne napore za dobijanje datuma otpočinjanja pregovora sa EU. Ova vlada će sprovesti neophodne sistemske mere i ispuniti kriterijume koje je uspostavio Evropski savet u Kopenhagenu."

Jačanje dinara, kritika rada Narodne banke i bankarskog sistema uopšte, mere za oživljavanje privrede i privlačenje stranih investicija su takođe bile deo premijerovog večerašnjeg ekspozea. Među prioritete Vlade biće i borba protiv korupcije i kriminala, brzo donošenje zakona o javnim nabavkama, najavio je Dačić, koji je se tokom iznošenja ekspozea pozivao na ekonomiste Kejnza i Fridmana i parafrazirao Džona Kenedija i Zorana Đinđića.

Nakon Dačićevih reči započela je rasprava o programu koji je izneo i sastavu kabineta, a Vlada će stupiti na dužnost nakon polaganja zakletve. Kako je najavljeno budući premijer Ivica Dačić će sutra preuzeti dužnost od odlažećeg šefa vlade Mirka Cvetkovića, a već za 13 časova je zakazana prva sednica nove vlade.
XS
SM
MD
LG