Linkovi

Konačan sastav rekonstruisane Vlade


Skupština Srbije raspravljala je danas o izmenama Zakona o vladi
Skupština Srbije raspravljala je danas o izmenama Zakona o vladi

Srbija je dočekala 8. mart, Dan žena sa svega tri pripadnice lepšeg pola u rekonstruisanoj vladi, što je daleko ispod evropskih standarda od 40% žena u institutcijama vlasti.

Najmanja vlada od drugog svetskog rata sa sedamnaest ministarstava i 21-nim članom, sa četiri nova imena, samo tri žene i 11 ministara koji su ostali bez fotelje – to je ukratko bilans rekonstruisane srpske Vlade o kojoj je, kroz raspravu o izmenama Zakona o vladi, tekla veoma žustra diskusija u parlamentu.

Sam sastav i konkretna imena su manje-više poznata: premijer preuzima i funkciju ministra finansija, a od novih lica tu su potpredsednik DS-a Dušan Petrović koji će voditi trgovinu i poljoprivredu, Predrag Marković iz G17 plus na čelu ministarstva kulture i informacionog društva, Nebojša Ćirić je napredovao od državnog sekretara u ministra ekonomije, a koalicioni partneri su se saglasali i sa predlogom G17 plus da ministarstvo zdravlja vodi Zoran Stanković:

"Ja mislim da će rekonstrukcije vlade ispuniti svoj cilj samo ukoliko ta vlada bude radila efikasnije, a pod tim podrazumevam da brže, na efikasniji način odgovara na svakodnevni probleme građana da nađe rešenje za nagomilane socijalne i ekononske probleme i da pomak bude kvalitativan i vidljiv u životu svakog čoveka", kazala je Jelena Trivan iz Demokratske stranke.

Novi ministar zdravlja Zoran Stanković
Novi ministar zdravlja Zoran Stanković

Rekonstruisanom i smanjenom vladom je zadovoljan i bivši ministar finansija Mlađan Dinkić, koji kaže da je važno to što je Srbija očuvala stabilnost zbog privlačenja stranih investicija. I ostali koalicioni partneri u vlasti veruju i veću efikasnost rekonstruisane vlade i prve pozitivne rezultate već za tri meseca. Opozicija je, sa druge strane iznela niz rezervi prema potezima vlasti i ne očekuje da će ova rekonstrukcija doneti bilo kakve pozitive rezultate:

"Ne dolazi u obzir nikakva podrška. Oštra kritika, vlada bez jasnog plana, vlada koja tumara od danas do sutra. Vlada koja stvara probleme umesto da probleme koji postoje u ovoj zemlji rešava – nije vlada koja može da računa na razumevanje LDP-a, već na svaku vrstu osude", naglasio je Čedomir Jovanović.

Kozmetika i šminka su, inače, dve najčešće pominjane reči danas u Skupštini Srbije:

"Ništa posebno. Ovo je čista kozmetika da se kaže da je broj ministara smanjen i da neko sutra kaže bravo, uradili ste nešto pozitivno", kazao je Velimir Ilić iz Nove Srbije.

"To su izvanredne reforme, narod će sa oduševljenjem da izađe večeras da kliče novoj vladi. Nemam šta da kažem više", naveo je Aleksandar Vučić iz SNS-a.

A po predloženim izmenama Zakona o vladi premijer će moće da bude i ministar, a svi članovi vlade – od ministara i državnih sekretara do službi vlade dužni su da u javnim nastupima zastupaju stavove vlade. Takođe, ministar čije razrešenje zatraži premijer ne može do izbora novog ministra da vodi resor, već ih preuzima član Vlade koga premijer ovlasti.

XS
SM
MD
LG