Linkovi

Nemačka snažan partner Srbiji


Premijer Srbije Aleksandar Vučić sa nemačkim zvaničnicima u Berlinu
Premijer Srbije Aleksandar Vučić sa nemačkim zvaničnicima u Berlinu

Nemačka će podržati Srbiju, ali neće smanjivati uslove, poručio je šef nemačke diplomatije, dok je premijer Aleksandar Vučić rekao da Srbija neće izneveriti nemačka partnere

U Berlinu je danas održana panel diskusija o Srbiji na putu ka EU, gde je ministar spoljnih poslova Nemačke Frank-Valter Štajnmajer istakao da će njegova zemlja biti snažan partner Srbiji koji će je podržati u savladavanju izazova, a ne u smanjenju obaveza.

Nemačka će podržati Srbiju na putu ka EU, ali da neće smanjivati uslove, poručio je danas šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer i dodao da put ka EU neće biti lak, da pretpostavlja hrabrost, upornost, i da je važno da politika bude konstruktivna u cilju mira i da mora biti ista spolja i ka unutrašnjosti.

Na otvaranju panel diskusije "Novi početak prema Briselu - Srbija na putu ka EU", koji je održan u Berlinu i na kome je učestvovao i srpski premijer Aleksandar Vučić, Štajnmajer je ocenio da je Srbija mnogo postigla u poslednje dve godine – od pregovora sa Prištinom, poboljšanja odnosa sa susedima, do ekonomskih i drugih reformi:

"Uveravam vas da želimo biti partneri u savladavanju tih izazova. Bićemo partneri, ali i zahtevni partneri, koji će vas podržati u prevazilaženju izazova, a ne smanjenju obaveza. Premijer Vučić je svestan da samo tako može i da nema ustupaka u tom procesu, ni kada je reč o normalizaciji odnosa sa Prištinom, ni po pitanju vladavine prava, demokratske vladavine, i to ne zato što sa nemačke strane želimo da sprečimo proces, već zato što želimo uspešan proces."

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je rekao da Srbija želi punopravno članstvo u EU i da je svesna da mora mnogo da se menja. Po njegovim rečima Srbija želi da bude iskren i otvoren partner međunarodnoj zajednici, čineći sve što obeća i namerava da obavi svoje zadatke na putu ka EU.

Ovo je novi početak, jer Srbija danas ima jednu politiku. Mi smo i ljudski i politički ujedinjeni oko pitanja Evropske unije, rekao je Vučić na panel diskusiji u Berlinu i dodao da je uveren da Srbija neće izneveriti nemačke partnere:

"Ma koliko to teško bilo i ma koliko teško izgledalo, mi smo odlučni da taj posao uradimo i da svojim napornim radom obavimo sve što je neophodno da bismo posle toga krenuli otvaranje poglavlja 23 i 24, koja su svakao najteža i najvažnija poglavlja za nas, da garantujemo vladavinu prava."

A u današnjem intervjuu agenciji Itar tas ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin je izjavio da ulazak Srbije u EU neće uticati na prija-teljske odnose sa Rusijom. Termin "pomeranje Srbije prema Briselu" u opisivanju savremene politike Beograda teško da je tačan, ocenio je Čepurin i dodao da se Srbija u teškom času pokazala kao pravi prijatelj Rusije.

Pohvale Srbiji stižu i sa druge strane – tokom jučerašnje posete Beogradu predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo je izjavio da će Evropska unija nastaviti da snažno podržava evropski put Srbije kako bi što pre postala punopravna članica EU. On je rekao da je Srbija ostvarila krupan napredak na putu evropskih integracija i da EU sa njom gradi sve snažnije partnerstvo.

XS
SM
MD
LG