Linkovi

Vučić: Bez novih uslova Srbiji


Nemačka kancelarka Angela Merkel i premijer Srbije Aleksandar Vučić u Berlinu, 11. juna 2014.
Nemačka kancelarka Angela Merkel i premijer Srbije Aleksandar Vučić u Berlinu, 11. juna 2014.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da Nemačka nije postavila nikakve nove uslove Srbiji, niti da je o tome bilo reči tokom razgovora sa zvaničnicima.

Posle jučerašnjeg susreta sa Angelom Merkel, premijer Srbije Aleksandar Vučić se danas sastao i sa nemačkim privrednicima u Berlinu. U Beogradu razgovorali predsednici Srbije i Belorusije, a poslanik Demokratske stranke Borislav Stefanović izjavio da Vlada krši sopstvenu odluku o sankcijama Belorusiji.

Završavajući danas dvodnevnu posetu Berlinu, premijer Srbije Aleksandar Vučić je ocenio da Nemačka nije postavila nikakve nove uslove Srbiji. Posle susreta nemačkim privrednicima u Berlinu, Vučić je istakao da nema novih uslova, niti je, po njegovim rečima, o uslovima bilo reči tokom razgovora sa zvaničnicima Nemačke:

"Apsolutno ni jedan i nikakav novi uslov, sem da marljivo radimo na ekonomskim reformama. Ja sam izneo kompletan plan i program gospođi Merkel. Da poštujemo obaveze koje smo preuzeli, da nastavimo razgovore sa Prištinom. Ali to su stvari koje su se podrazumevale.", rekao je premijer Srbije.

Vučić je, govoreći o razgovorima sa privrednicima rekao da su na današnjem sastanku bili predstavnici najvećih nemačkih kompanija od kojih neke rade u Srbiji, a neke su zainteresovane za ulaganje. Premijer Srbije je izrazio nadu da će Srbija pametnom politikom uspeti da privuče još više nemačke podrške i investicija, a potvrdu o zainteresovanosti nemačkih kompanija za ulaganja u Srbiju i region dao je i direktor Odbora nemačke privrede za istok Rainer Lindner, koji je potvrdio da će nemačka privredna delegacija u septembru doći u Srbiju:

"Mi ćemo doći u vašu zemlju i donećemo još projekata i investicija. Takođe, planiramo da u septembru organizujemo regionalni biznis forum u Crnoj Gori, na koji ćemo pozvati sve zemlje zapadnog Balkana. Jer, neke od njih su male, a mi želimo da realizujemo prekogranična ulaganja."

Uporedo sa Vučićevom posetom Berlinu, u Beogradu su danas razgovarali predsednici Srbije i Belorusije Tomislav Nikolić i Aleksandar Lukašenko. Još jednom je potvrđeno prijateljstvo dve zemlje, a doprinos je dala i Srpska pravoslavna crkva koja je beloruskom predsedniku dodelila orden Svetog Save Prvog reda, najviše odlikovanje koje dodeljuje SPC, i to za zasluge na duhovnom, obrazovnom i humanitarnom polju.

Istovremeno, javnost u Srbiji nastavlja da postavlja pitanja o poseti Aleksandra Lukašenka, a poslanik DS-a Borislav Stefanović je ocenio da je ova poseta u senci kontroverze – da li je Vlada Srbije primenila svoju sopstvenu odluku da uvodi sankcije prema Belorusiji, pridužujući se sankcijama EU.

Kako je u parlamentu rekao Stefanović, vlada koju je vodila De-mokratska stranka donosila odluke o pridruživanju određenim rezolucija-ma koje su su osuđivale kršenje ljudskih prava u Belorusiji. Vlada Ivice Dačića i Aleksandra Vučića je nastavila tu politiku i trebalo je da racio-nalizuje sankcije prema Belorusiji, dodao je Stefanović uz pitanje da li Vlada primenjuje sopstvenu odluku o sankcijama prema Belorusiji.
XS
SM
MD
LG