Linkovi

Vestervele: Datum zavisi od dijaloga


Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić i ministar odbrane Nemačke Tomas de Mezijer rukuju se tokom današnjeg susreta u Berlinu.
Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić i ministar odbrane Nemačke Tomas de Mezijer rukuju se tokom današnjeg susreta u Berlinu.

Nemačka neće postavljati nove uslove, ali neće odustati o ranije postavljenih kriterijuma, poručio je nemački ministar inostranih poslova nakon susreta sa srpskim zvaničnicima

Nemačka neće postavljati nove uslove Srbiji, ali neće ni odustati od postavljenih kriterijuma, poručio je danas šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele i dodao da će odluka o datumu početka pregovora Srbije sa EU zavisiti od konkretnih rezultata dijaloga Beograda i Prištine.

Posle razgovora za potpredsednicima srpske Vlade Aleksandrom Vučićem i Suzanom Grubješić Vestervele je istakao da Srbija ima ne samo punu podršku nemačke vlade na putu ka EU, već i podršku velike većine u Bundestagu. Berlin podržava politički dijalog Beograda i Prištine i bitno je da se postigne vidljiv i održiv napredak i na osnovu toga ćemo u aprilu proučiti izveštaj Ketrin Ešton, rekao je nemački ministar.

Potpredsednik srpske vlade Vučić je posle razgovora rekao da Srbija zna šta treba da učini na daljem putu evrointegracija, ali da se nada da će u tome naići na razumevanje Nemačke. Vučić je istakao da je Srbija posvećena promenama, da je u poslednjih šest meseci preduzela teške korake i da ništa ovog puta nije radila u poslednji čas:

"Srbija želi najbolje moguće odnose i napredak veoma dinačnih odnosa koje imamo sa nemačkom državom i velikim nemačkim narodom. Mi znamo da to ne znači samo dobijanje političke i ekonomske podrške, da to ne znači samo lake i lepe stvari, već da top znači donošenje mnogih teških odluka, ispunjavanje teških obaveza i sprovođenje ne malog broja politički nepopularnih poteza."

Kako je istakla potpredsednica Vlade Srbije Suzana Grubješić svi rezultati koje je vlada postigla posledica su iskrene želje i namere da se Srbija pomeri napred, da postane uređena zemlja koju u Nemačkoj, ali i u celoj Evropi, prihvataju za ravnopravnog partnera:

"Mi smo našim sagovornicima danas preneli da ćemo mi nastaviti sa sprovođenjem reformi u svim oblastima i da to ne činimo damo zbog dobijanja datuma, već pre svega zbog naših građana koji žele i zaslužuju da žive u boljoj i uređenijoj zemlji."

Današnju posetu Nemačkoj Aleksandar Vučić je započeo susretom sa ministrom odbrane Tomasom de Mezijerom, koji je izrazio zadovoljstvo zbog učinka Vlade, posebno zbog rezultata borbe protiv korupcije. Dva ministra odbrane su razgovarali i o situaciji na Kosovu, a Vučić je od nemačkog kolege zatražio da se ne smanjuje broj pripadnika Kfora u srpskim enklavama.
XS
SM
MD
LG