Linkovi

Lambsdorf: Nema novih uslova za EU


Potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić sa šefom Odeljenja za Jugoistocnu Evropu Ministarstva spoljnih poslova Nemacke Nikolausom Lambsdorfom.
Potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić sa šefom Odeljenja za Jugoistocnu Evropu Ministarstva spoljnih poslova Nemacke Nikolausom Lambsdorfom.

Izaslanik Ministarstva spoljnih poslova Nemačke Nikolaus Lambsdorf izjavio je da Nemačka podržava dijalog Beograda i Prištine.

Ne postoje novi uslovi za ulazak Srbije u Evropsku uniju, već samo treba ispuniti postojeće, izjavili su posle današnjeg razgovora potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i specijalni izaslanik za Balkan nemačkog Ministarstva spoljnih poslova Nikolaus Lambsdorf.

Izaslanik Ministarstva spoljnih poslova Nemačke Nikolaus Lambsdorf izjavio je tokom današnje posete Beogradu da Nemačka podržava dijalog Beograda i Prištine i da neće biti novih uslova za pristup Srbije Evropskoj uniji. Na konferenciji za novinare posle razgovora sa potpredsednikom srpske Vlade Aleksandrom Vučićem Lambsdorf je rekao da se nada rezultatu dijaloga koji će doprineti dugotrajnoj radnoj saradanji:

"Nije reč o novim uslovima. Reč je o trajnim, pouzdanim i održivim ako hoćete starim uslovima. O tome je reč i ništa više. Ali ništa ni manje. Svako ko je zainteresovan treba da pogleda u zaključke Saveta EU od prošlog decembra. Sve je tu."

Aleksandar Vučić je poručio da će poštovati dogovore prethodne vlade postignute tokom dijaloga Beograda i Prištine i najavio da će nova vlada pokušati da krajem avgusta ili u septembru postigne nacionalni konsenzus o Kosovu. Kako je rekao Vučić nova Vlada će voditi politiku koja se neće svima dopasti i koja će možda imati mnogo kritičara, ali će, po njegovim rečima, to biti u najboljem interesu države:

"Znam da će naše odluke u budućnosti biti teške, da ćemo mi morati da pristajemo kompromise, ali tražio sam da takve kompromise pravi i Priština, a ne samo srpska strana."

A ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin je izjavio da pregovorima Beograda i Prištine o rešavanju kosovskog problema treba da prisustvuju i Ujedinjene nacije i ocenio da to što UN do sada nisu prisustvovale pregovorima je rezultat jednostrane odluke. On je rekao i da Rusija podržava Srbiju jer se Srbija u rešenju kosovskog problema pridržava međunarodnog prava, a na pitanje da li je Rusija spremna da se direktno uključi u pregovore Aleksandar Konuzin je kazao da to zavisi od dogovora strana u sporu.
XS
SM
MD
LG