Linkovi

Jovan Divjak uhapšen u Beču


Penzionisani general Armije BiH Jovan Divjak (arhivski snimak)
Penzionisani general Armije BiH Jovan Divjak (arhivski snimak)

Samo dan nakon što je Srbija saopštila da odustaje od gonjenja hrvatskog veterana Tihomira Purde, u Beču je uhapšen bivši general BiH Jovan Divjak, na osnovu međunarodne poternice koju je raspisala Srbija. Po istoj poternici svojevremeno je uhapšen, a zatim i oslobođen bosanski lider Ejup Ganić, a civilno društvo u Srbiji oštro protestvovalo zbog hapšenja Divjaka.

Dok je vest o hapšenju penzionisanog generala Armije BiH Jovana Divjaka u Beču na osnovu poternice Srbije izazvala burne proteste u Sarajevu, Beograd još nije zvanično prokomentarisao ovo hapšenje. Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić kaže da ne može da daje više informacija dok ne stigne zvaničan dokument iz Beča o hapšenju Divjaka, protiv koga je podignuta međunarodna poternica zbog slučaja Dobrovoljačka ulica iz 1991-ve godine:

"Mogu samo da vam kažem da se radi o predmetu “Dobrovoljačka ulica”, da se kod nas vodi istraga o tom predmetu, kao i da se u Bosnu, u Sarajevu vodi istraga u vezi “Dobrovoljačke ulice”. Jutro su se dva tužioca Barašin i Vukčević čuli upravo u vezi sa ovim predmetom."

Protesti u Sarajevu zbog hapšenja Jovana Divjaka
Protesti u Sarajevu zbog hapšenja Jovana Divjaka

Nakon vesti iz Beča reagovalo je Tužilaštvo BiH sa zahtevom da se Divjak izruči Bosni i Hercegovini, a glavni tužilac BiH Milorad Barašanin je poručio da je slučaj Dobrovoljačke ulice aktivan predmet i da će, što se tiče tužilaštva BiH, taj postupak biti uskoro okončan. A predsednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da je Divjaka trebalo uhapsiti i ranije:

"Divjak je u tom učestvovao i mislim da je bilo potrebno da se pre privede sudu pravde i da se razotkrije priča o Dobrovoljačkoj ulici, koja je na samom početku rata mesto pogibije više od 100 vojnika JNA."

U odsustvu zvaničnih reakcija, u Beogradu sa nekoliko adresa stižu oštre reakcije na račun srpskih vlasti. Šest nevladinih organizacija iz Srbije ocenilo je danas skandaloznim hapšenje generala Jovana Divjaka, jer, kako smatraju, upravo on predstavlja simbol otpora srpskoj agresiji na Bosnu.

Helsinški odbor za ljudska prava, Građanske inicijative, Žene u Crnom i druge nevladine organizacije, podsećaju srpsku Vladu da je prioritetna obaveza hapšenje i izručenje Ratka Mladića, što bi, kako se ističe u saopštenju, bio jedini korak koji bi doprineo obnovi poverenja u odnosima sa susedima, a posebno sa BiH.

Socijaldemokratska unija smatra da je hapšenjem Jovana Divjaka, na osnovu poternice Srbije, u pitanje doveden kredibilitet države. SDU postavlja pitanje da li Srbija ovim optužnicama želi da pokvari odnose u regionu ili da ponovo napiše istoriju prethodnog rata.

XS
SM
MD
LG