Linkovi

Kirbi: Garantovati prava svima


Novoimenovani ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi
Novoimenovani ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi

Odluka srpskih vlasti da zabrani održavanje Parade ponosa izazvala je burne reakcije ne samo u Srbiji, već i u međunarodnoj zajednici

Dan posle odluke vlasti u Srbiji da zabrane održavanje Parade ponosa u Beogradu reakcije stižu sa svih strana - kako od domaće javnosti, tako i iz sveta.

Jučerašnja odluka srpskih vlasti da zabrani održavanje Parade ponosa u subotu 6. oktobra izazvala je burne reakcije ne samo u Srbiji, već i u međunarodnoj zajednici, k-ja je sa velikom pažnjoj šta se poslednjih dana događa u Beogradu. Brisel i Vašington su pre svih izrazili žaljenje zbog zabrane Parade ponosa, a kako je danas izjavio ambasador SAD Majkl Kirbi, Srbija, kao društvo bogato različitostima, mora da garantuje prava svima:

"Mi smo razočarani što Parada ponosa nije održana. Imali smo razgovor sa vladom oko toga. Ono što mislimo je da je ovo malo šira slika od problema LGBT zajednice. U demokratiji imate različita mišljenja i ona se izražavaju."

Iz Brisela Evropski komesar za proširenje Štefan File je zatražio da se pretnje učesnicima parade istraže, a njegov portparol Peter Stano je na pitanje da li je održavanje Parade ponosa uslova za dobijanje datuma za pregovore rekao da će ovo pitanje biti uvršćeno u izveštaj Komisije o napretku Srbije koji će biti objavljen 10. oktobra. Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer je poručio da je Evropa zabrinuta zbog toga što je Parada ponosa već drugu godinu za redom otkazana iz bezbednosnih razloga:

"Mi ćemo uzeti u razmatranje odluku vlasti, ali ono što je zabrinjavajuće je signal koji je dat u smislu da oni koji promovišu nasilje postižu ono što žele. I to je nešto nad čim celo društvo treba da se zamisli."

Premijer Srbije Ivica Dačić je danas ponovio da je odluka o zabrani Parade doneta iz bezbednosnih razloga, a o sinoćnoj izložbi Ecce homo, koja je pod zaštitom velikog broja policajaca otvorena u Centru za kulturnu dekontaminaciju on je rekao da je direktna provokacija koja može da se tumači i kao izvrgavanje ruglu verskih osećanja drugih. Ako Unija misli da je održavanje Parade uslova za ulazak u EU, onda Brisel to treba da kaže, rekao ja Dačić i dodao smatra da to nije uslov, već da za njih postoje bitnije teme:

"Ova odluka nema nikakvu političku konotaciju, niti zadire u ljudska prava i slobode. Ona se tiče bezbednosnih pitanja. MUP Srbije je ovlašćen da na osnovu Zakona o okupljanju građana da može da zabrani određena manifestacije ukoliko se njim ugrožava bezbednost. I bolje da budem odgovoran što sam zabranio manifestaciju, nego da budem odgovoran što smo izgubili bilo koji ljudski život."

Sa druge strane, organizatori Parade ponosa su poručili da će se zbog zabrane šetnje obratiti Ustavnom sudu, a kako su najavili, umesto tog skupa u subotu u 10 sati u beogradskom Medija centru biće održana “Parada u četiti zida”, na kojoj se očekuje prisustvo i podrška mnogih javnih ličnosti.
XS
SM
MD
LG