Linkovi

Davenport: Evropa neće biti vođena strahom


Francuska ambasada u Srbiji
Francuska ambasada u Srbiji

Teroristički napadi u Parizu bili su glavna tema konferenciji koja je u Beogradu održana povodom Međunarodnog dana tolerancije

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport izjavio je danas da Evropa neće biti vođena strahom niti će odustati od svojih osnovnih vrednosti posle brutalnih napada na obične građane u Parizu. Mi stojimo ujedinjeni kao Evropljani, rekao je Davenport na konferenciji u Beogradu povodom Međunarodnog dana tolerancije, i ukazao da su ljudi koji su odgovorni za terorističke napade u Parizu isti oni zbog kojih milioni izbeglica napuštaju svoje domove:

"Danas sam istovremeno i srećan i tužan što imam priliku da vam se obratim na konferenciji kojom se u Beogradu obeležava Međunarodni dan tolerancije. Siguran sam da smo svi i danas još u šoku zbog brutalnih terorističkih napada koji od petka potresaju Pariz, ali i ceo svet."

Govoreći o terorističkom napadu u Parizu, premijer Srbije Aleksandar Vučić je rekao da su u tom otvorenom gradu sile zla pokazale svoje pravo lice i da budućnost sveta zavisi od spremnosti da se te sile pobede. Vučić je ocenio i da je Srbija ostvarila napredak u borbi protiv diskriminacije i da ima realan plan i obezbeđena sredstva da nastavi u tom pravcu. On je pomenuo da je usvojena Strategija za borbu protiv diskriminacije i da je za sprovođenje tog plana obezbeđeno 35 miliona evra:

"Međutim, postignuti rezultati iako dobri nisu dovoljni. Naprotiv. Do ovog stanja zaštite ljudskih prava stigli smo mukotrpnim radom – moraćemo još mnogo više takvog rada da uložimo, da ga unapređujemo gde god i kad god je to moguće."

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević je ocenio da je neophodan dijalog u društvu radi jačanja tolerancije. On je, međutim, ukazao da poruke koje dolaze iz pojedinih verskih zajednica, naročito Srpske pravoslavne crkve, moraju da naiđu na osudu građana i političara.

XS
SM
MD
LG