Linkovi

SNS, SVM i SPS - nova Vlada Srbije?


Posle sednice Glavnog odbora SNS-a, lider te stranke Aleksandar Vučić najavio moguću koaliciju u vladi koja će imati 17 članova.

SNS, SVM i SPS - to su stranke koje će najverovatnije činiti buduću Vladu Srbije, najavio je večeras, posle sednice Glavnog odbora SNS-a lider te partije Aleksandar Vučić.

Novu Vladu Srbije uz Srpsku naprednu stranku činiće i Savez vojvođanskih Mađara, a kako je na današnjoj sednici Glavnog odbora SNS-a rekao lider te stranke Aleksandar Vučić, očekuje se odgovor Socijalističke partije Srbije, kojoj je takođe ponuđen ulazak u Vladu.

U vladi, koja će imati 17 članova neće biti mnogo ministara iz SNS-a, rekao je još Vučić i dodao da će sa kompletnim sastavom vlade izaći pred vrh stranke 25. aprila, nakon čega bi vlada trebalo da bude formirana 27. aprila.

"Nova demokratska stranka je rekla da ne želi sa Ivicom Dačićem da ulazi u Vladu. Dalje nisam želeo da razgovaram. Mi smo ponudili SPS-u, u skladu sa njihovom snagom, koja je značajno manja nego naša, ali imajući u vidu potrebu da pravimo Srbiju ujedinjenja, a ne Srbiju podela", izjavio je Vučić.

Vučić je pred članovima stranke izjavio da je minus u državnoj kasi 1,4 milijardi evra i najavio smanjivanje državnih izdataka gde god to bude bilo moguće, počeviši od javnih preduzeća do državne adminstracije.

A o novoj Vladi danas je govorio i lider SVM-a Ištvan Pastor, koji je ostao pri stavu da njegova partija ne želi potpredsedničko ili ministarska mesta u Vladi, već da će imati državne sekretare u oblastima infrastrukture, poljoprivrede, privrede, socijalnih pitanja i zdravstva.

"Ono što smo zapisali u izbornom programu, to će ući u program buduće Vlade. To je za nas ogroman iskorak. Iz tog razloga smo ubeđeni da je naša odluka da budemo deo parlamentarne većine bila odluka sa visokom dozom opravdanja", poručio je Pastor.

Prema njegovim rečima, postoji šansa da SVM ponudi stručnjaka koji će biti u najužem timu Aleksandra Vučića, a ko će sve biti u Vladi je tema koja ovih dana zaokuplja pažnju javnosti i medija.

Po tim spekulacijama, lider SPS-a Ivica Dačić mogao bi da računa na potpredsedničko mesto ili na fotelje ministra spoljnih poslova ili odbrane. Iz SPS-a bi u Vladi mogao da ostane i Aleksandar Antić, a sprekuliše se i da će novi predsednik parlamenta biti Žarko Obradović, čime se, po nagađanjima medija otvara prostor da Nebojša Stefanović pređe na mesto ministra policije.
XS
SM
MD
LG