Linkovi

Uvedene kazne za borce u stranim sukobima


Skupština Srbije - do 10 godina zatvora za gradjane koji učestvuju u sukobima u drugim zemljama
Skupština Srbije - do 10 godina zatvora za gradjane koji učestvuju u sukobima u drugim zemljama

Oni koji učestvuju u ratovima ili oružanim sukobima u drugim zemljama biće kažnjeni zatvorom do 10 godina - to je u najkraćem izmena Krivičnog zakona, usvojena danas u parlamentu Srbije.

Skupština Srbije usvojila je danas dopune Krivičnog zakonika koje predviđaju šest meseci do pet godina zatvora za državljanina Srbije koji učestvuje u ratu u stranoj državi kao pripadnik vojnih ili paravojnih formacija.

Ako je ovo delo učinjeno u sastavu grupe, učinilac će biti kažnjen zatvorom od jedne do osam godina. Za vrbovanje, podsticanje drugih, organizovanje grupe ili obučavanje drugih, opremanje opremom ili prikupljanje novca u ove namene kazna je dve do 10 godina zatvora. Pod udar zakona mogu doći i stranci koji učestvuju u organizovanju učestvovanja u ratu u stranoj državi – predviđena je kazna dve do 10 godina.

Za ova zakonska rešenja glasalo je 172 poslanika, a niko nije bio protiv. Poslanici su apelovali na građane Srbije koji se trenutno nalaze na ratištima, uglavnom u Siriji i Ukrajini, da se u roku od najviše deset dana vrate u zemlju kako ne bi bili krivično gonjeni.

Opozicione partije u Skupštini Srbije zalagale su se i za veće kazne onih koji učestvuju u ratu ili oružanom sukobu, naročito za organizatore. Postavljeno je pitanje osoba sa dvojnim državljanstvom, a zatraženo je i da se precizira ko je ovlašćen da procenjuje nameru nekog da izvrši krivično delo.

XS
SM
MD
LG