Linkovi

Trodnevna žalost u Srbiji


Oklopna vozila na poplavljenim ulicama Obrenovca, 20. maj 2014.
Oklopna vozila na poplavljenim ulicama Obrenovca, 20. maj 2014.

Vlada Srbije proglasila je 21, 22, i 23. maj za dane žalosti zbog žrtava u katastrofalnim poplavama.

Zbog velikih žrtava u poplavama u Srbiji proglašena trodnevna žalost. Nastavlja se evakuacija najugroženijih, ali se sa poplavama stanje u Srbiji polako smiruje i sada se sve više razmišlja o sanaciji terena i povratku stanovništva kućama.

Vodostaj reka u Srbiji stagnira ili polako opada i za sada je jedino Dunav u rastu. Poplave se povlače, ali nadležni upozoravaju da opasnost još nije prošla, i da je stanje i dalje teško u Obrenovcu, Smederevskoj Palanci, Ljigu, Krupnju, Paraćinu, Svilajncu, Bajinoj Bašti, Malom Zvorniku.

Do jutros je evakuisano više od 30 hiljada ljudi, a zvanično je objavljeno da ima 21 žrtva, od čega 14 iz Obrenovca. Vlada je na jutrošnjoj sednici proglasila trodnevnu žalost – 21, 22. i 23. maja zbog stradalih u popalavama, a premijer Aleksandar Vučić je izjavio da se u narednim danima ne očekuje tako dramatična situacija i da sada predstoji teži i odgovorniji posao kako bi se sanirale štete.

"U centralnoj Srbiji nam se gotovo sve smiruje. Nigde još nije idealno, ali se sve smiruje – i Mlava, i Resava, i Morava, i Zapadna Morava. Svuda je bolje stanje. Molim nadležne opštinske organe da preduzimaju sve mere na čišćenju i sanaciji terena", rekao je Vučić.

Na sednici Vlade nadležni ministri su podneli kratak izveštaj o stanju u svojim resorima – prema tim informacijama gotovo svi delovi Srbije imaju struje, oštećeno je oko 3.000 kilometara putne infrastrukture, osam procenata ukupnog broja škola ne radi, snabdevenost u radnjama je dobra i građani nemaju potrebe da prave kućne zalihe.

A u Skupštini Srbije su se danas čuli i prvi glasovi koji razbijaju prilično jedinistven stav vlasti o poplavama u Srbiji – predsednik Nove stranke Zoran Živković je postavio pitanje zbog čega se nekoliko dana ništa nije uradilo nakon objave Hidrometeorološkog zavoda da se očekuju jake kiše i velike poplave i zašto nisu primenjeni planovi obrane. On je postavio pitanje zbog čega Obrenovac nije branjen i odbranjen kao Šabac i zašto je gradonačelnik Beograda Siniša Mali 16. maja pozivao Obrenovčane da ostanu u svojim kućama.

"Mi smo država u kojoj je očigledno da vlast širi paniku ali, hvala Bogu, građani, koji su nažalost mnogo puta u poslednjih nekoliko decenija bili suočeni sa raznim nesrećama, su se navikli da se u nesrećama samoorganizuju. Da uzmu stvar u svoje ruke i da učine ono što nesposobna vlast ne zna da učini", konstatovao je Živković.

U pozadini ovih političkih nesuglasica nastavlja se sakupljanje i dopremanje pomoći Srbiji – kako iz sveta, tako i iz cele zemlje. U prihvatnim centrima sve je više izbeglih lica, a sada je glavno pitanje priprema terena za povratak stanovništva kućama nakon povlačenja reka. Stručnjaci ističu da je važno da se što pre napravi procena štete i urade neophodne analize – kako bi se u najkraćem roku započelo otklanjanje ogromne štete.
XS
SM
MD
LG