Linkovi

Srbija: Vanredno stanje zbog poplava


Poplave u jednom od sela blizu Beograda
Poplave u jednom od sela blizu Beograda

Najteža situacija je u Valjevu, Ubu, Koceljevi koji su odsečeni zbog vode, a zbog obilnih kiša i velikih poplava stanje nije mnogo bolje ni u ostatku Srbije. Do sada potvrđene tri žrtve

Vlada je zbog toga danas proglasila vanrednu situaciju u celoj zemlji. Pomoć zatražena od Ruske Federacije, Evropske komisije i Slovenije.

Zbog obilnih kiša i poplava širom zemlje u celoj Srbij je danas proglašena vanredna situacija. Ministarstvo unutrašnih poslova potvrdilo je tri žrtve, dok se dve osobe vode kao nestale. Iz svojih domova danas je evakuisano više od hiljadu ljudi, sto hiljada domaćinstava je bez struje, u 400 škola je prekinuta nastava, a saobraćaj je obustavljen na Ibarskoj magistrali, kao i više putnih pravaca širom Srbije.

Vodostaj reka je i dalje u porastu, kako najavljuju meteorolozi, kiša će nastaviti da pada i danas i sutra, a Vlada Srbije je zatražila pomoć od Ruske Federacije, Evropske komisije i Slovenije. Odluka o proglašenju vanredne situacije u celoj Srbiji doneta je na današnjoj sednici Vlade, na predlog Republičkog štaba za vanredne situacije, radi podizanja kapaciteta angažovanja svih subjekata zaštite i spasavanja, kao i otklanjanja posledica od elementarnih nepogoda izazvanih poplavama:

"Ovako se nešto na teritoriji Valjeva, Čačka, Loznice, Uba i Lazarevca nikada nije desilo u istoriji Srbije. To nije ono jednom u sto godina – nikada se nije desilo. Više nam je kiše palo u jednom danu nego što je četvoromesečni prosek", rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić.
Srbija pod vodom, vanredno stanje zbog poplava
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:26 0:00
U ugroženim opštinama u celoj Srbiji veliki problem pijaća voda, a Vučić je apelovao na građane da ne izlaze bez preke potrebe, da ne izvode decu i da nikoga ne izlažu riziku, kao i da slušaju spasioce na terenu i postupaju po njihovim uputstvima. Najvažnije je da sačuvamo ljudske živote, dodao je Vučić i pozvao građane da ne odbijaju evakuaciju, što je danas zabeleženo u Obrenovcu. Načelnik Centra za vanredne situacije Predrag Marić je rekao da kapaciteti srpsko-ruskog centra u Nišu u vidu agregata i pumpi mogu biti upotrebljeni za sve teške situacije oko bolnica u Srbiji:

"Šta ova vanredna situacija za Srbiju znači? Znači angažovanje, pre svega kapaciteta da se ljudi spasavaju, angažovanje nakon toga mehanizacije da se rasčisti ono što je ova nevolja donela. I to mora se radi promptno i da imamo već svaki sledeći potez pripremljen", naveo je načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić.

Kako je rekao predsednik Srbije Tomislav Nikolić državni organi će učiniti sve da spasu svaki ljudski život, a o materijalnoj šteti i sanaciji biti reči tek kad prođe nepogoda. U Briselu nadležne službe u Evropskoj komisiji kažu da još nisu primile zahtev Vlade Srbije za pomoć u otklanjanju posledica od poplava, ali i da pažljivo prate razvoj situacije. Inače, zbog slične vremenske nepogode i opasnosti od poplava vanredna situacije je proglašena i u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Sloveniji.

XS
SM
MD
LG