Linkovi

Srbija može da računa na Fond solidarnosti EU


Poplave u Obrenovcu
Poplave u Obrenovcu

Preduslov da Srbija dobije novac Fonda solidarnosti EU je da šteta od poplava predje 0,6 posto bruto-nacionalnog dohotka ili 175 miliona eura

Srbija može da računa na sredstva Fonda solidarnosti EU na sanaciji šteta od poplava, rečeno je danas u Briselu, uz pojašnjenje da to nije slučaj i sa Bosnom i Hercegovinom. Prva zemlja jeste kandidat za evropsko članstvo, dok druga za sada tek iskazuje interes za to.

"Neophodno je podržati Srbiju i BiH. Austrijanci su na terenu u obje države trudeći se da pomognu u ovoj veoma teškoj situaciji. Nadamo se da će u narednim sedmicama EU biti partner od kojeg će stići velika podrška kako bi se pomoglo u ovoj teškoj i za obje zemlje tragičnoj situaciji", poručio je ministar vanjskih poslova Austrije Sebastijan Kurc.

Što se tiče Srbije, preduslov da da dobije novac Fonda solidarnosti EU je da šteta od poplava predje 0,6 posto bruto-nacionalnog dohotka ili 175 miliona eura što je sasvim sigurno već slučaj.

"Ako je šteta od poplava zaista velika, Srbija će moći da računa na novac iz Fonda solidarnosti EU", rekla je komesarka za humanitarnu pomoć,Kristalina Georgijeva.

Tada Beograd može da računa na sredstva Fonda koji je ukupno težak 500 miliona eura. Za pomoć je neophodno što prije, u roku od deset sedmica, Briselu dostaviti tačnu procjenu štete i potreba, na osnovu čega će se i donijeti odluka o slanju finansijske pomoći. Konačno komesarka Georgijeva kreće u region da i na taj način pokaže evropsku solidarnost- u srijedu je u Beogradu, dan poslije u Sarajevu.
XS
SM
MD
LG