Linkovi

U Srbiji poplave; naredna dva dana kritična


Mnoge opštine širom Srbije ozbiljno ugrožene zbog obilnih padavina, a kako navode u Republičkom hidrometeorološkom zavodu u naredna dva dana pašće količina kiše koja je veća ili jednaka mesečnoj količini padavina.

Kiše već danima prete Srbiji, a poplave su ozbiljno ugrozile opštine - kako u zapadnom, tako i u istočnom delu zemlje. Sektor za vanredne situacije u saradnji sa lokalnim samoupravama prate situaciju na terenu, a prema najavama meteorologa naredna dva dana biće kritična.

Zbog obilnih padavina u prethodnih nekoliko dana u mnogim delovima Srbije prete poplave, a vanredna situacija je proglašena u Valjevu, Ljigu, Lajkovcu, Gornjem Milanovcu, Ubu, Obrenovcu, Koceljevu i Grockoj.

U Republičkom hidrometeorološkom zavodu najavljuju da će u naredna dva dana pasti količina kiše koja je veća ili jednaka mesečnoj količini padavina, a načelnik sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, Predrag Marić kaže da se situacija prati iz minuta u minut.

"U saradnji sa Javnim preduzećem 'Srbija vode' preduzete su sve mere i na sva kritična mesta upućene su ekipe Sektora i timovi za spasavanje na vodi iz Beograda i Novog Sada. Sve lokalne samouprave moraju da u narednih 48 sati budu u stanju potpune pripravnosti i spremnosti za reagovanje", kaže Marić.

Po njegovim rečima, puna pripravnost lokalnih samouprava neophodna je i u mestima u kojima je prethodnom poplavnom talasu bilo dosta problema – od Zaječara i Kraljeva, do Kruševca i Užica. Situacija na Belom i Crnom Timoku koji protiču kroz Zaječar nije alarmantna i za sada se ne očekuje izlivanje tih reka, ali su mere predostrožnosti već preduzete.

"U saradnji sa Sektorom za vanredne situacije i srpsko-ruskog humanitarnog centra iz Niša dobili smo ove gumene brane. Ukupno je stiglo u Zaječar 400 metara gumenih brana, a inače to je 16 segmenata po 25 metara", kaže Branislav Matić, komandir Vatrograsno-spasilačkog bataljona Zaječar.

Zbog poplava i stanja na putevima u Srbiji ministar policije Nebojša Stefanović naložio je angažovanje svog raspoloživog policijskog ljudstva i mehanizacije radi pružanja pomoći i zaštite ljudi i imovine.

I Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture zatražilo je danas od preduzeća iz svog resora i njihovih službi da, zbog obilnih padavina u celoj zemlji, budu u punoj pripravnosti i informišu o stanju na terenu.
XS
SM
MD
LG